KANABIS Zeba: Bio sam neprihvatljiv za okolinu; Horvat: On je sad drugi čovjek!

Pred Ministarstvom zdravlja prosvjedovao je vojni invalid Marko Zeba, koji se 20 godina bori s PTSP-om, a sada traži da mu se omogući legalno liječenje medicinskom konopljom.

Zeba konoplju ilegalno konzumira 2,5 godine, a ona mu je, kaže, olakšala simptome PTSP-a i poremećaje sna, simptomi su postali podnošljivi, alkoholne epizode su prestale, a agresivno ponašanje u potpunosti se povuklo.

– Bio sam neprihvatljiv za okolinu, nema gostione u kojoj nisam napravio incident, nasilje… – ispričao je Marko Zeba, napomenuvši da je sakupio 400 prijava!

No u zadnje dvije i pol godine, svjedoči, nije imao problema s ponašanjem i okolinom, niti je remetio javni red i mir. Potvrđuje to i njegov psihijatar, dr. Nenad Horvat.

– Ono što nitko ne može osporiti, to je da je on drugi čovjek. Čemu to pripisati, kako to objasniti, zašto je tome tako, zašto je onda bilo pakleno, a zašto je sada mirno, ja sad mogu o tome reći pedeset hipoteza, međutim, činjenica je da je on bolji – kaže Horvat.

Iz Varaždina je Marko Zeba u Zagreb krenuo, kako je rekao, ‘po lijek’. Njegov prosvjed podržali su predstavnici udruge Medicinska konoplja, koji su Ministarstvu zdravlja podnijeli zahtjev da se u Pravilniku o uporabi medicinske konoplje proširi lista indikacija za propisivanje pripravaka od konoplje, i to na poremećaj sna te kroničnu i neuropatsku bol kod bolesnika koji nemaju maligna oboljenja.

– S obzirom da velika većina PTSP-ovaca pati od poremećaja sna, stavljanjem te indikacije na listu svima njima bi se omogućilo da dobiju lijek – izjavio je Potpredsjednik udruge Medicinska konoplja Saša Bajlo.

Povjerenstvo za analizu i preporuku primjene indijske konoplje, čiji je Bajlo član, preporučilo je da se Pravilnikom omogući korištenje lijekova na bazi konoplje za koje postoje znanstveni dokazi, odnosno klinička ispitivanja. Pravilnikom je dopušteno propisivanje tih lijekova samo za ublažavanje tegoba kod multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a.

Nakon sastanka u Ministarstvu zdravlja, Zeba i predstavnici udruge izjavili su kako će nadležni razmotriti njihov prijedlog za proširenje indikacija, dok će slučaj Marka Zebe biti parcijalno riješen tako da mu njegov liječnik propiše pripravak na bazi cvijeta konoplje koji će biti uvezen iz Nizozemske, a moći će ga kupiti u ljekarni.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije