FOTO Brojni Varaždinci iskoristili priliku i razgledali vojarnu u Optujskoj

Dan otvorenih vrata vojarne u Optujskoj ulici danas je, 20. veljače, privukao velik broj Varaždinaca koji su iskoristili ovu jedinstvenu priliku razgledati u pratnji turističkih vodiča ovaj kompleks koji već godinama stoji prepušten milosti i nemilosti prirode.

Iako je ‘zub vremena’ već nanio ogromnu štetu objektima koji se nalaze u sklopu vojarne, svejedno su brojni s oduševljenjem gledati građevine i slušali povijesne priče vodiča koji su ih upoznali s povijesnim činjenicama i zanimljivostima koje skriva vojarna.

Osim brojnih građana, priliku za razgledati iskoristili su i brojni uglednici poput ravnatelja Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini.

Grad Varaždin s partnerima Gradskim muzejom Varaždin, Društvom arihtekata, Društvom vodiča i V. mjesnim odborom sudjeluje u projektu osmišljavanja idejnog rješenja Optujske ulice. U taj projekt su uključeni gradovi u Italiji, Mađarskoj, Njemačkoj koji imaju slični problem, odnosno vojne objekte u samom centru ili bližem centru grada i pretvaraju se u civilnu namjenu. Povodom toga i Međunarodnog dana vodiča osmišljen je jedan projekt u kojem varaždinski vodiči vode po vojarni koja je za većinu Varaždinaca prvi puta otvorena. Upravo kroz ovaj projekt želimo senzibilirati javnost i upoznati Varaždince s prjektom i pozvati ih da se priključe svojim prijedlozima i sugestijama – rekao je Miran Bojanić Morandini.

Vojarnu je razgledao i varaždinski gradonačelnik Habuš, koji je objekte razgledao u pratnji svoga zamjenika Vjerana Radelića i pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam Marija Sambolca.

– Želja nam je dati život ovom prostoru, otvoriti ga za građanstvo i postepeno ga uređivati. Neće to biti jednostavno i preko noći, ali vjerujem da će projekt u koji smo uključili i građane dati najbolje i najkvalitetnije rješenje – rekao je gradonačelnik Habuš.

Osim što je Dan otvorenih vrata služio kao odlična prilika da neki po prvi puta vide vojarnu, neki su se prisjetili i prošlosti i dana provedenih tamo služeći vojni rok.

– U jednoj od ovih grada smo spavali, izgledala je bolje nego sad, a nije bilo ni ovih čepresa, samo ograda – sjetno je rekao jedan od posjetitelja pokazujući crno-bijele fotografije iz nekih prošlih vremena.

Dan otvorenih vrata vojarne u Optujskoj se prvodi pod krilaticom ‘OpTUjska je TU. A ti?‘, a u sklopu projekta MAPS (Military assets as public spaces – vojni objekti kao javni prostori), a cilj mu je revitalizirati bivše vojne komplekse i staviti ih u službu građana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije