Potpisan novi Kolektivni ugovor za odgajatelje u Dječjem vrtiću Varaždin

Odgajateljima zaposlenim u Dječjem vrtiću Varaždin plaće s prvim danom ove godine rastu za oko 4,7 posto. Grad Varaždin kao osnivač Dječjeg vrtića Varaždin i predstavnici zaposlenih uspjeli su se naime, nakon gotovo četiri godine koliko su trajali pregovori, dogovoriti oko novog Kolektivnog ugovora za odgajatelje u Dječjem vrtiću Varaždin.

Predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske Božena Strugar podsjetila je da su pregovori oko novog Kolektivnog ugovora za odgajatelje u Dječjem vrtiću Varaždin započeti 2012. godine dodavši da je zadovoljna da su ti pregovori, iako su dugo trajali, ipak rezultirali usklađivanjem plaća odgajatelja s plaćama u osnovnom školstvu.

Dodatna sredstva u proračunu

– Najveći problem u pregovorima bilo je zahtjevno povećanje sredstava. Grad je bio u situaciji u kakvoj je bio i novca nije bilo. Sada su se stvorili uvjeti da dogovorimo ovo što smo dogovorili, a to nisu samo plaće nego i druga prava koja su također ugrađena u tekst Kolektivnog ugovora što je nama također itekako važno – naglasila je Strugar.

Gradonačelnik Goran Habuš izvjestio je pak da je za plaće odgajatelja u ovogodišnjem gradskom proračunu osigurano dodatnih pola milijuna kuna kako bi se mogle realizirati stavke iz Kolektivnog ugovora.

– Grad za dječje vrtiće izdvaja oko 16 milijuna kuna godišnje. Od toga 12,7 milijuna ide na plaće djelatnika, a ostalo su drugi materijalni troškovi. Za plaće Grad daje 10,7 milijuna, a oko 2 milijuna kuna su prihodi samih vrtića, odnosno ono što uplaćuju roditelji – poručio je Habuš.

Dječji vrtić Varaždin inače pohađa oko 760 mališana podijeljenih u 40 vrtićkih grupa, a s njima, kvalitetno i prema najvišim standardima, radi 89 odgajatelja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije