Napuštena neregistrirana vozila: Najviše ih je u Varaždinu, u Ludbregu nijedno

Jedan od načina najlakših načina rješavanja vozila koje vam više ne služi, bilo zbog dotrajalosti, neispravnosti, nemogućnosti registracije ili nečeg drugog, jest ostavljanje automobila bez registracijskih oznaka na cestama, cestovnim površinama ili javnim zelenim površinama.

Koliko su česti takvi slučajevi i na koji se način postupa u takvoj situaciji upitali smo Policijsku upravu Varaždinsku.

Uobičajeno postupanje

– Policija u slučaju uočavanja napuštenih vozila bez registarskih oznaka na parkiralištima postupa sukladno članku 35. Zakona o sigurnosti prometa na cestama – kazali su u PU varaždinskoj.

Ukratko, to znači, kao što se navodi u prvoj stavci članka 35., da je zabranjeno ostavljati na cesti i cestovnom zemljištu oštećena, dotrajala, ili neregistrirana vozila.

Ako se naiđe na takvo napušteno vozilo, kreće se u potragu za vlasnikom.

– Do podataka o osobi koja je ostavila vozilo na parkiralištu dolazi se putem obavljanja razgovora sa posljednjim vlasnikom vozila koji je evidentiran u MUP-ovoj evidenciji ili operativnim radom na terenu – dodaju u PU.

Također, za ovakav tip ugrožavanja prometa na cestama predviđene su i kazne.

– Spomenutim člankom Zakona o sigurnosti prometa na cestama za fizičku osobu propisana je kazna u iznosu od 1000 kuna, dok za pravnu osobu i obrtnika novčana kazna je u rasponu od 5000 do 15000 kuna, a za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 1500 do 5000 kuna.

Komunalni redari

No, važno je napomenuti kako policija ima ograničenje kad su u pitanju napuštena vozila, točnije, u njihovom su djelokrugu samo vozila ostavljena na cesti, što uključuje i javna parkirališta, te cestovna zemljišta.

– Upravni odjel za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina putem komunalnog i prometnog redarstva ima također ovlasti postupanja prema vlasnicima navedenih vozila koja su ostavljena na parkiralištima, ali i na zelenim i sličnim javnim površinama u nadležnosti Grada Varaždina.

Prema evidenciji PU varaždinske tek su dva takva prekršaja učinjena u 2013. godini, u 2014. godini broj je skočio na osam, dok su prethodnoj 2015. godini napuštena tek četiri vozila.

No, kažu u PU varaždinskoj, takva vozila ne predstavljaju veliku opasnost za ostale sudionke u prometu pa se rješavanje tih slučajeva uglavno prepušta u ruke komunalnih redara.

Komunalni redari pak djeluju prema odlukama i pravilnicima koje donose gradovi na čijem području djeluju, a, iako odluke jesu utemeljene na zakonu kojim se vodi policija, postoje odstupanja, naročito u kažnjavanju.

Napuštena vozila u brojkama

Očekivano, komunalni redar Grada Varaždina najzaposleniji je kad su u pitanju napuštenena vozila.

Na području grada Varaždina pronađeno je najviše napuštenih vozila. Tako je u 2013. godini pronađeno 35 napuštenih vozila, u 2014. čak 37, dok je u 2015. godini broj pao na 29 napuštenih vozila.

Ostali gradovi broje manje napuštenih vozila, tako je u Lepoglavi od 2013. do 2015. pronađeno sveukupno 9 napuštenih vozila, u Ivancu su pronađena tri u godini 2013., dok u 2014. i 2015 nije pronađeno ni jedno takvo vozilo.

Varaždinske Toplice u 2015. opomenule su vlasnike napuštenih automobila sedam puta, a sva su vozila potom maknuta s javnih površina. U Novom Marofu javio se tek jedan slučaj, ali je vlasnik maknuo vozilo nakon upozorenja, dok na području Ludbrega nije, od 2013. do 2015., pronađeno ni jedno napušteno vozilo.

Najviše kazne u Ivancu

Što se kažnjavanja tiče, Grad Varaždin ima jednu kaznu za sve vlasnike napuštenih vozila, a ona iznosi 300 kuna. Ostali gradovi nemaju takav model, već prate način kažnjavanja koji koristi i policija.

Varaždinske Toplice donju granicu kažnjavanja imaju na 200 kuna, dok je maksimalna kazna 500 kuna.

Lepoglava tako odbijanje micanja automobila s javne površine kažnjava tisuću kuna, za fizičke osobe, a 2500 kuna za obrtnike ili ostale osobe koje obavljaju neku drugu samostalnu djelatnost.

Novi Marof fizičke osobe kažnjava 200 kuna, dok pravnim osobama slijedi kazna u iznosu od 1000 kuna, pri čemu odgovorna osoba u toj pravnoj osobi plaća još 200 kuna.

U Ludbregu su kazne u iznosu od 500 kuna za fizičke osobe, 1250 kuna za obrtnike, a za pravne osobe namijenjena je kazna od 2500 kuna.

Najrigorozniji u kažnjavanju je ipak Ivanec, gdje kazne dosežu i 5000 kuna. No, za fizičke osobe kazna je od 100 do 1000 kuna, za obrtnike od 300 do 3000 kuna, dok za pravnu osobu kazna iznosi od 500 do 5000 kuna.

Važno je napomenuti kako uz kaznu vlasnik napuštenog vozila još mora platiti i troškove uklanjanja vozila.

Također treba dodati kako su ovo tek pobrojena vozila s područja gradova u Varaždinskoj županiji, dok svaka od 22 općine sama donosi pravilnik prema kojem postupa s napuštenim neregistriranim vozilima te prema donešenom pravilniku i djeluje prema takvim automobilima.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije