Varaždinski običaji: ‘Domače’ kobasice suše se na balkonu usred Münchena

Jednog hladnog siječanjskog jutra prije nekoliko dana, balkon u Münchenu osvanuo je ukrašen zagorskim kobasicama i velikim komadima slanine. Riječ je o sezonskoj zalihi obitelji Hrvata koji tu stanuju, a porijeklom su iz Varaždina, piše dnevnik 24 sata.

Božica Vugrinec (35) koja u glavnom gradu Bavarske živi od rođenja, objasnila nam je da je svoje suhomesnato blago na dotični balkon u četvrti Milbertshofen-Am Hart okačio njezin brat Srećko Kostanjevec.

– Upravo smo se vratili s godišnjeg odmora u našem prekrasnom gradu Varaždinu. Kako moj brat jednostavno ne može bez naših domaćih delicija, svake godine se opskrbljuje zalihama koje mu onda potraju nekoliko mjeseci – rekla nam je.

Varaždin im je, kaže, srcu prirastao zato što su joj tamo rođena sva braća, ali i zato što tamo još žive njihovi roditelji. Pa ako Bavarska jest inače poznata po vlastitoj tradiciji kulinarske ovisnosti o milijun vrsta spremanja sušenog ili dimljenog svinjskog mesa, ono što se dopremi iz starog kraja ima, kako bi se reklo, dodanu vrijednost.

– To sve radi naš tata. Kupi svinje koje onda tovi, sve dok ne dođe vrijeme za kolinje. A onda pravi kobasice, suši ih, priprema slaninu, krvavice… Sve kako bismo mi to potom odnijeli u naš München i imali za jelo. Čak i mi koji smo ovdje rođeni više smo vezani za Varaždin nego za grad u kojem radimo i živimo veći dio godine – dodatno nam je približila pozadinu domaćinske atmosfere iz centra Münchena, pišu novinari 24 sata.

Iz naše mreže
Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije