Idući tjedan zamjetno hladniji: U nedjelju jak vjetar, temperature ispod nule

DHMZ za ovaj petak, 15. siječnja, prognozira prijepodne oblačno s kišom, u gorju snijegom, a susnježica i snijeg mogući su i u nizinama, ponajprije u Posavini i Slavoniji.

U Dalmaciji obilnija kiša uz pljuskove i grmljavinu. Na sjevernom Jadranu već prijepodne, a u ostalim krajevima poslijepodne prestanak oborina i djelomično razvedravanje sa zapada. Samo će se na jugu zadržati oblačno s kišom.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, na sjevernom Jadranu zapuhat će umjerena i jaka bura i sjeverozapadnjak, u Dalmaciji će jugozapadnjak i jugo okrenuti na sjeverozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura između 0 i 5, na sjevernom Jadranu od 7 do 11, u Dalmaciji od 10 do 14 stupnjeva Celzijevih.

Zoran Vakula je za HRT prognozirao kako siječanj nastavlja u dosadašnjem ritmu pa nakon ovog tjedna, iznadprosječno toplog, sljedeći će biti zamjetno hladniji, ne samo od ovoga, nego u većini Hrvatske i od prosječnog ovog dijela godine.

U gorju moguć snijeg viši od 20 centimetara

Zbog dolaska hladnijeg zraka snježna se granica već u noći spustila do nižih dijelova Gorskog kotara i Like pa će do danas u podne snježni pokrivač biti većinom viši od 10 centimetara, ponegdje vjerojatno i viši od 20! Snijega će biti i u planinama unutrašnjosti Dalmacije, prema Bosni i Hercegovini.

Snijeg i u nekim nizinama

Stvaranje snježnog pokrivača u nizinskom području danas je najvjerojatnije u Karlovačkoj županiji, dijelu Zagrebačke, Sisačko-moslavačke te posebice u istočnijoj Posavini te zapadnoj Slavoniji. No, već poslijepodne oborine će u većini Hrvatske prestati, a i barem djelomice će se razvedriti.

Vikend vjetrovit – osobito nedjelja!

Bura će još češća biti u subotu, u drugom dijelu dana i sve jača, a u nedjelju će vrlo vjerojatno u mnogim mjestima potpuno prekidati promet morem i obalom. Relativno vjetrovito bit će i u kontinentalnom području, uz ponegdje jak, na udare i olujan sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Sljedeći tjedan – minusi i na obali!

Već u ponedjeljak bura će slabjeti, pa neće pojačavati osjećaj hladnoće. No, bit će hladno i bez nje! I na moru i na kopnu većinom čak i hladnije nego što je uobičajeno u drugom desetodnevlju siječnja.

Najniža temperatura zraka, koja se mjeri uglavnom tijekom noći i jutra, u kontinentalnom će području biti većinom niža od -5 stupnjeva, ponegdje čak i oko -20, pri čemu će u nekim danima biti i cjelodnevnih ‘minusa’. Negativni predznak temperature zraka bilježit će se i u većini mjesta na Jadranu, ali samo u noćnim i jutarnjim satima.

(Izvor:DHMZ)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije