Zaklada Sveti Mihael: ‘Prevencija je mnogo važnija od represije’

U Županijskoj palači potpisani su ugovori o dodjeli financijskih potpora za odabrane projekte Zaklade za prevenciju kriminaliteta Sveti Mihael.

Ugovore su potpisali upravitelj Zaklade za prevenciju kriminaliteta Sveti Mihael i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić i ravnatelji Medicinske škole Varaždin, ravnatelj Strojarske i prometne škole Varaždin, Srednje škole Novi Marof, Osnovne škole Ludbreg i predsjednik Društva za športsku rekreaciju Salinovec, koji su prijavili pozitivno ocijenjene preventivne projekte.

– Danas osjećam dvojako, s jedne strane osjećam se kao da sam na kraju jednog velikog posla koji je trajao godinu i pol dana, od osnivanja zaklade, do prikupljanja sredstava i raspisavana natječaja i saznavanja današnjih prvih dobitnika. S druge strane osjećam se na početku jednog novog posla jer nakon ovog slijedi pravi posao kad ćemo puno lakše prikupiti sredstva i kada ćemo imati puzno veći natječaj i puno više prijavljenih – kazao je Alen Kišić okupljenima.

Prevencija prije represije

Istaknuo je posebno zadovoljstvo činjenicom da se projekti ponajviše odnose na prevenciju prometnih nezgoda i vršnjačkog nasilja.

– Ako smo osigurali da i jedno dijete dođe sigurnije u školu, ako jedno dijete neće imati posljedice vršnjačkog nasilja, onda smo svi skupa jako puno napravili – dodao je Kišić.

Svi projekti u skladu s uputama MUP-a i nacionalnim programima.

– Nastavak projekta bit će sredinom ove godine kad će biti još jedan veći raspis natječaja jer zadnjih nekoliko tjedana nam se priključuje još parnera, primjerice Grad Varaždin, Općina Martijanec, ali nam se priključuju i neki subjekti iz gospodarstva – zaključio je Kišić.

Kao predstavnik Policijske uprave varaždinske o zakladi je govorio zamjenik načelnika Policijske uprave varaždinske Darko Blaži.

– Ovo što se danas dogodilo u Varaždinskoj županiji nije slučajnost, ovo je rezultat kontinuiranog rada PU varaždinske na prevenciji, ali ne samostalan rad, već rad s lokalnom zajednicom, pri čemu mislim na gradove, općine i našu županiju koji su nam u zadnjih 20 godina bili potpora u našim nastojanjima da prevencijom radimo puno više nego represijom, da prevencijom pokušamo spriječiti sve one negativnosti koje su se mogle dogoditi – kazao je Darko Blaži.

Istaknuo je kako su ovo ujedno i smjernice Ministarstva unutranjih poslova, dakle rad na prevenciji je primarni obliku rada Policijske uprave varaždinske.

– Ovih pet ugovora i dodjela sredstava zaklade korisnicima, koji će nam ubuduće biti partneri u provođenju projekata, samo je nastavak onoga što je PU varaždinska i zaklada dobila 2014. i 2015. godine od Hrvatske udruge menadžera sigurnosti kao najbolji projekti za rad s lokalnom zajednicom. Prevencija je mnogo važnija od represije – dodao je Blaži.

Zaključio je kako će ovi projekti prevencije pokazati svoju pravu vrijednost tek nakon nekoliko godina.

Sigurnost u prometu

Ravnatelj Strojarske i prometne škole Milan Žunar rekao je nešto više o projektu koji je njegova škola prijavila.

– Projekt koji smo mi prijavili odnosi se na povećanje sigurnosti u Halerovoj aleji, to je visokofrekventno mjesto za učenike, oni se tamo susreću sa svojim prijateljima, a istodobno je tamo i velik broj vozila – istaknuo je Milan Žunar.

Cilje je, kazao je, učiniti taj prostor sigurnijim, ali i učenike naučiti kako da svojim postupanjem rade na svojoj sigurnosti.

Prošle godine smo u suradnji s Gradom isto isto radili na povećanju sigurnost u istoj ulici jer je na prijedlog škole izgrađen dodatni pješački prijelaz, a poboljšana je i rasvjeta – dodao je Žunar.

Fond za financiranje projekata bio je 30 tisuća kuna, a odabrani projekti povukli su tek 23,400 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije