Onome tko je ostavio štence u snijegu prijeti do godinu dana zatvora, ali…

Sudbina dvaju šteneta, nazvanih Tin i Tomi, ostavljena tijekom proteklog izrazito hladnog razdoblja uz cestu u Hrašćici naišla je na suosjećanje javnosti, ali otvorila je ponovno i pitanje potrebe da se takvim i sličnim slučajevima stane na kraj.

> Monstruoznost u Hrašćici: Psići ostavljeni kraj ceste na milost i nemilost zimi

Podsjetimo, Tomi se uspješno oporavlja, nakon što je doveden u udrugu Spas i potom dobio veterinarsku njegu, dok njegov brat Tin nije imao tu sreću. Nije se uspio oporaviti od smrzavanja i preminuo je.

> Psić Tin, pronađen odbačen i promrznut u Hrašćici, ipak nije preživio

Nanošenje nepotrebne boli

Zanimalo nas je je li u ovome slučaju riječ o kaznenom djelu i, ako jeste, točno o kojem. Pokazalo se da jeste.

– Nisam pravnik, ali mišljenja sam da se radi o članku 205. stavak 1. Kaznenog zakona – odgovorila nam je Gordana Lacko, predsjednica Udruge Spas.

Riječ je o članku čiji prvi stavak glasi: ‘Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine’. U ovome slučaju radilo bi se tako o nanošenju nepotrebne tjelesne boli.

Skoro nikad ne pronađe se počinitelj

– Ovdje su životinje bile izložene patnji koja je na kraju rezultirala smrću. No tumačenja zakona ostavljam pravnicima i sudstvu. Nažalost, skoro nikad se ne nađe počinitelj. Pod okriljem noći štenci se ostavljaju po grabama i šumama. I mirne savjesti se odlazi kući. Jer već će ih netko zbrinuti. U ovom slucaju za jedno zivo bice je prekasno – rekla je Gordana Lacko.

Također je odbacila da je u slučaju Tina i Tomija možda postojala mogućnost da su odlutali:

– Dvomjesečni štenci sigurno ne odlutaju. A pogotovo ne od mame.

Kazneno djelo ‘ubijanje ili mučenje životinja’

U Policijskoj upravi varaždinskoj suglasni su s mišljenjem da bi se u ovome slučaju radilo o navedenom kaznenom djelu.

– Što se tiče kaznene odgovornosti nepoznatog počinitelja, u konkretnom slučaju moglo bi se raditi o kaznenom djelu ‘ubijanje ili mučenje životinja’ iz članka 205. Kaznenog zakona – odgovorili su iz policije, navevši također da bi se radilo o izlaganju životinje nepotrebnoj patnji.

Policija nema koga tražiti jer nije zaprimila nikakvu dojavu

Međutim, policija također kaže da nema koga goniti ili tražiti jer – nije zaprimila nikakvu dojavu!

– Provjerom u evidencijama dojava Operativno-komunikacijskog centra Policijske uprave varaždinske i nadležne Policijske postaje utvrdili smo da nisu zaprimljene dojave u svezi ostavljanja štenaca na cesti u Hrašćici – stoji u odgovoru iz PU varaždinske.

Za komentar ove situacije smo zamolili i Udrugu Spas no zasad nismo dobili odgovor. Kako se čini, zakon je tu, ali ili se počinitelji nikad ne pronađu, kako kažu u Spasu, ili se kazneno djelo niti ne prijavljuje, kako navode u policiji za ovaj konkretan slučaj.

> U Spasu nedostaje pseće hrane: Dobi, Maro, Baster i Polo vas trebaju

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije