Varaždin: Podijeljeno 36 diploma novoj generaciji ‘Internet baka i djedova’

Veselo i živahno bilo je ovog utorka, 12. siječnja u salonu varaždinske Gradske vijećnice. Tamo su uručene diplome umirovljenicima – polaznicima programa ‘Svijet računala’, informatičkog opismenjavanja kojeg su zajedno organizirali Grad Varaždin, Pučko otvoreno učilište i Udruga umirovljenika Grada Varaždina.

– Podijelili smo 36 diploma novoj generaciji ‘Internet baka i djedova’. U projekt je Grad ušao zajedno s Pučkim otvorenim učilištem i Udrugom umirovljenika Grada Varaždin. Bitnija vrijednost od financijske jest ovo veselje i radost na njihovim licima. U dva slučaja je ovakvo veselje u vijećnici – kad dođu naši najmlađi i najstariji Varaždinci – istaknuo je gradonačelnik Goran Habuš te dodao.

– Ujedno najavaljujemo potpuno novi projekt ove godine, koji ćemo provoditi zajedno sa županijom. Riječ je o besplatnom prijevozu umirovljenika autobusom na području Varaždinske županije, za što je osigurano 150 tisuća kuna.

Edukaciju je uspješno prošlo 36 umirovljenika kroz tri grupe, a polaznici su učili o dijelovima računala, operacijskom sustavu, mapama i datotekama, obradi teksta, pretraživanju interneta, e-mail, pa i Facebooku.

Svoje je iskustvo ispričao i Zlatko Zuber, jedan od polaznika programa.

– Dok sam radio u školi nisam uopće volio kompjutere, u mirovinu sam ušao bez ikakvog znanja o toj tehnologiji. Sad se meni i supruzi pružila prilika koju smo iskoristili. Mogu reći kako sam sad jako to zavolio, čak bi išao na viši stupanj tečaja! Meni je to bilo nešto novo, ali fantastično. Počeli smo od toga kak se uključi kompjuter do ulaska na Facebook, baš sve te osnove – rekao te dodao kako već primjenjuje naučena znanja.

– Mailom se koristim, na Facebooku još nisam, ali kad si kupim laptop vjerojatno ću i ja postati fejsbukovac i skajpati.

Navedeno je dio projekta ‘Za kvalitetu života u trećoj životnoj dobi’, u sklopu kojeg se provodio i program ‘Svijet računala’, u trajanju od 32 sata. Cilj provođenja navedene edukacije bilo je informatičko opismenjavanje umirovljenika i stjecanje vještina u korištenju novih tehnologija. Grad Varaždin je za navedeno osigurao sredstva u iznosu od 24.000 kuna.

– Zaista sam zadovoljna takvim projektima. Mi jesmo stari, ali si ne dozvoljavamo da zastarimo! Informatički se obrazujemo, što umirovljenicima puno znači. Biti informatički nepismen u današnje vrijeme nije najbolje – rekla je Katica Darabuš, v.d. predsjednica Udruge umirovljenika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije