DANI JOSIPA KLIME ‘Želimo da mladi imaju uzor u glazbenom umjetniku poput njega’

Dan uoči 91. obljetnice rođenja jednog od najpoznatijih hrvatskih violinista 20-tog stoljeća i pedagoga Josipa Klime, u njegovom rodnom gradu u Glazbenoj školi počeli su prvi ‘Dani Josipa Klime’. Ideja o manifestaciji namijenjenoj mladim violinistima pokrenuta je lani nakon održanog okruglog stola u organizaciji Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu i Koncertnog ureda Varaždin uz 90-tu godišnjicu rođenja Klime, a ovogodišnji prvi Dani ostvareni su u organizaciji Glazbene mladeži Varaždin u suradnji s Glazbenom školom u Varaždinu uz potporu Koncertnog ureda Varaždin i pod pokroviteljstvom Grada Varaždina.

– Ideja vodilja ove manifestacije je obnoviti sjećanje na Josipa Klimu koji je zaista jedan od naših najvećih violinista u 20-tom stoljeću. I to baš na ovom mjestu koje je udaljeno par kuća od kuće u kojoj se Josip Klima rodio. Želimo i potaknuti mlade violiniste da što više rade i imaju uzor u glazbenom umjetniku kao što je to bio Josip Klima. Od njega mogu učiti kako se potpuno predati muziciranju i živjeti za glazbu – istaknula je muzikologinja Nataša Maričić, autorica i dokumentarističke izložbe u prostorima škole koja govori o životu i karijeri vrsnog glazbenika, a za koju su materijale ustupili članovi obitelji Klima.

– Neko se vrijeme nije govorilo o Josipu Klimi, jednom od naših najpoznatijih hrvatskih violinista, međutim započeli smo zajedno s Glazbenom školom upravo u ovoj slavljeničkoj godini proslavu spomena na život i djelo gospodina Klime i nadam se da će ovo postati i tradicija. Na neki smo način dug prema Jurici Muraiu uspjeli pretvoriti u trajnu manifestaciju kakvo je pijanističko natjecanje, međutim o Klimi i violinističkom natjecanju do sada nismo razmišljali. Sada imamo i ovaj seminar i važno da ime Klime ostane u Varaždinu. Razmišljamo da predložimo da se nova ulicu koja bi se trebala otvoriti u Kučanu nazove ulicom Josipa Klime, ali i da se organiziraju druge manifestacije, jer on je stvarno proslavljeno ime u svijetu violinista i mislim da je ovo najmanje što Grad može napraviti – istaknuo je u svom govoru gradonačelnik Čehok.

Kroz trodnevnu manfestaciju učenici Glazbene škole, mladi violinisti imat će prigodu učiti o muziciranju od Gorana Končara, vrsnog hrvatskog violiniste, nekadašnjeg Kliminog studenta, a potom i asistenta na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Gorana Končara.

– Josipa Klimu poznavao sam od najranijeg djetinjstva i on je sigurno jedan od najznačajnih glazbenika koje smo imali u 20. stoljeću. Rano počinje solističku karijeru i odlazi u inozemstvo. Bio je u Parizu, Kairu, svirao u svim našim velikim ansamblima, ali što je najvažnije naš glazbeni identitet u mnogočemu je bio poznat upravo u vrijeme i zahvaljujući radu Josipa Klime. Ova izložba u Glazbenoj školi govori i koliko je bilo turneja koje je Josip Klima i s domaćim i stranim ansamblima ostvario, a njegov početak je bio upravo ovdje u Varaždinu, tako da se nadam da će biti inspiracija mladim violinistima i varaždinskoj publici – istaknuo je Končar.

Na otvorenju manifestacije nastupili su mladi violinisti Ruta Bobić, Marija Bašić, Ana Tomšić, Fran Bobić i Ante Slišković, a u danas i sutra u 17 sati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole bit će održani koncerti polaznika seminara-mladih darovitih violinista.

Namjera je organizatora da Dani Josipa Klime postanu tradicionalna manifestacija, pokrenuta u godini kada Glazbena škola Varaždin slavi 190. obljetnicu rada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije