Aniti Jurgec, Zdravku Jakopu i Zvonku Galiću plakete Grada Lepoglave

Nizom događanja te svečanom sjednicom Gradskog vijeća, u Lepoglavi je proslavljen Dan grada. Na svečanoj su se sjednici Gradskog vijeća, održanoj u lepoglavskom Domu kulture, okupili brojni uzvanici i gosti. Između ostalih, svojom su nazočnošću proslavu Dana grada uveličali potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić, zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić, zamjenik ministra kulture Alen Kajmović, župan Varaždinske županije Predrag Štromar, njegov zamjenik Alan Košić, predsjednica Skupštine Varaždinske županije Dubravka Biberdžić, izaslanik načelnika GSOSRH brigadir Stjepan Kožir te čelni ljudi susjednih općina i gradova, brojni gospodarstvenici te predstavnici ustanova i udruga s područja grada kao i gosti iz grada Paga te slovenskih općina Videm i Loška Dolina.

– U ovoj je godini održano šest sjednica Gradskog vijeća na kojima su se donosile odluke u funkciji razvoja grada, podrške gospodarstvu te podizanju kvalitete životnog standarda na području grada Lepoglave – rekao je u pozdravnom govoru predsjednik Gradskog vijeća Robert Maček.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Marijan Škvarić osvrnuvši se pri tom na brojne na projekte i programe realizirane u ovoj godini.

– Lepoglava je grad projekata. Razvoj našeg grada na komunalnom, gospodarskom i društvenom planu temeljimo na potporama, prije svega onima iz resornih ministarstava te nacionalnih i fondova Europske unije. Ove godine smo odradili nekoliko takvih projekata – izgradili smo pročistač otpadnih voda u Kamenici zahvaljujući programu IPARD kroz koji nam se vratilo 670 tisuća kuna, s Hrvatskim smo vodama uspješno realizirali projekt izgradnje kanalizacije u zapadnom dijelu grada Lepoglave vrijedan oko 4,5 milijuna kuna, zatim je tu projekt rekonstrukcije niskonaponske mreže odnosno postavljanja energetski učinkovite javne rasvjete za što smo dobili potporu u visini milijun kuna. Uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije odradili smo pripremu projektne dokumentacije za projekt Tehnološkog centra drvne industrije, za koji smo ishodili građevinsku dozvolu, te smo započeli izradu projektne dokumentacije za Centar za posjetitelje ‘Centar pavlina’ u čemu nas podupire Ministarstvo turizma te Ministarstvo kulture – istaknuo je Škvarić.

Istaknuo je i neke druge projekte.

– Zatražili smo izdavanje građevinske dozvole za projekt adaptacije zgrade dječjeg vrtića u Lepoglavi kojeg ćemo kandidirati prema fondu za ruralni razvoj u okviru mjere 7.4. Svi ti projekti nisu od jučer već je riječ o projektima koji se pripremaju dugi niz godina. No, uz ove velike projekte radili smo na tekućem održavanju komunalne infrastrukture, brinuli smo se o gospodarstvu te o ljudima. Sve smo to radili u teškim uvjetima budući da smo ostali bez djela sredstava zbog gubitka statusa brdsko – planinskog područja. Taj nedostatak nismo željeli nadomjestiti opterećujući građane već smo se okrenuli pronalaženju potpora. To nije jednostavno, no kad znate što želite to je ostvarivo, što je i Grad Lepoglava dokazao – istaknuo je, između ostalog, lepoglavski gradonačelnik Škvarić, zahvalivši se na novoj potpori koja je za ovu prigodu stigla iz Ministarstva kulture. Riječ je o 40 tisuća kuna potpore za organizaciju Festivala čipke.

Pomoćnik ministra gospodarstva Alen Leverić, upućujući čestitke domaćinu, istaknuo je kako je vidljivo da je Lepoglava grad koji svake godine ide naprijed, dok je župan Varaždinske županije Predrag Štromar poručio da je grad Lepoglava grad u kojem se radi na projektima koji se realiziraju.

– I dalje budite tako aktivni i uporni – poručio je župan Štromar.

Na svečanoj su sjednici dodijeljena gradska priznanja zaslužnim pojedincima, udrugama i tvrtkama.

Za doprinos ugledu i promociji grada Lepoglave u zemlji i inozemstvu plakete Grada Lepoglave primili su Anita Jurgec – osvajačica srebrne olimpijske medalje u odbojci na Specijalnim olimpijskim igrama održanim u Los Angelesu, Odred izviđača Lepoglave, hrvatski branitelj i brigadni general Zdravko Jakop te hrvatski branitelj Zvonko Galić. Obrtu ‘Still transporti’ dodijeljeno je priznanje za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju.

– Lijep je osjećaj da su naš trud i zalaganje prepoznati i da su rezultirali dodijeljenim nam priznanjima koja će biti poticaj za naš daljnji rad – zahvalio se u ime nagrađenih brigadni general Zdravko Jakop.

Prigodom sjednice gradonačelniku Škvariću uručene su zahvalnice HVIDR-e i UDVDR Varaždinske županije.

Svečanu sjednicu glazbom je upotpunio Brass sastav Limene glazbe Lepoglava dok su na samom kraju sjednice zapucali kuburaši iz kuburaških udruga Prva kubura Višnjica i Glasna kubura Kamenica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije