ŠPANCIRFEST SLAVI 20. ROĐENDAN

OVAKO JE SVE POČELO Pogledajte kako je festival dobrih emocija izgledao u svome prvom izdanju, 1999. godine!

Naziv festivalu dao je varaždinski pisac i pjesnik Ernest Fišer, a onaj prvi slogan, 'festival dobrih emocija', ideja je Branke Tropp, dugogodišnje direktorice Turističkog ureda

Bila je 1998. godina kada je tim varaždinske Turističke zajednice, na čelu s tadašnjom direktoricom
Brankom Tropp, prvi puta uobličio ideju o festivalu koji bi Varaždin, čija povijesna jezgra sama po sebi predstavlja jednu prelijepu kulisu, pretvorio u veliku pozornicu. Cilj je bio oblikovati manifestaciju koja će posjetiteljima pružiti jedan drugačiji doživljaj.

Godinu dana kasnije, u kolovozu 1999. godine, održan je prvi Špancirfest. Bilo je to skromno izdanje, tek naznaka onoga što će kasnije postati jedna od glavnih varaždinskih prepoznatljivosti.

Prvi Špancirfest trajao je tri dana, tijekom kojih je održano 20-ak događanja. Prvih godina baratalo se brojkom od oko petnaest tisuća posjetitelja, dok je u vremenima u kojima je Špancirfest došao do svoje najzrelije faze ta brojka bila i više nego deseterostruka, a znala je premašiti i 200 tisuća posjetitelja u deset dana održavanja festivala.

Naziv festivalu dao je varaždinski pisac i pjesnik Ernest Fišer, a onaj prvi slogan, ‘festival dobrih emocija’,
koji se možda i najbolje ‘uhvatio’ u odnosu na sve kasnije slogane, proizašao je iz Turističkog ureda, odnosno tako je Branka Tropp bila opisala festival za potrebe njegove promocije.

Špancirfest je, ne treba ni to smetnuti s uma, proizašao iz manifestacije ‘Jesen u Varaždinu’, koja je
pokrenuta 1987. godine, ali je prekinuta 1991. zbog ratnih zbivanja. Trebalo je proći nekoliko godina dok nisu udareni temelji onoga što je danas vjerojatno prvi pojam koji se veže uz spomen Varaždina.

– Tada smo si postavili cilj oblikovati prepoznatljivu kulturno-turističku manifestaciju. Važno je naglasiti da je
glavni cilj Špancirfesta povećati turistički promet, a istovremeno etablirati ime grada Varaždina na turističkom tržištu – kaže Branka Tropp, ‘mama’ Špancirfesta, kojoj će ovo biti treću godinu otkako je otišla u zasluženu mirovinu, iako je i dalje puna ideja i entuzijazma.

Da je cilj koji je zacrtan te 1998. godine i više nego postignut, oko toga ne bi trebalo biti nikakve dileme. Bez obzira što su se oko koncepcije i programa Špancirfesta u javnosti redovito lome koplja, i tako će uvijek i biti.

A mi smo se danas, na prvi dan 20. Špancirfesta, odlučili prisjetiti kako je to izgledalo te 1999. godine. Fotografije nam otkrivaju tek dio ozračja, ali sasvim sigurno govore više nego dovoljno…

(Foto: Turistička zajednica grada Varaždina)
9a3332f7e43f85b2e60b6804d61165d2.jpg?v=2
(Foto: Turistička zajednica grada Varaždina)
(Foto: Turistička zajednica grada Varaždina)
(Foto: Turistička zajednica grada Varaždina)
(Foto: Turistička zajednica grada Varaždina)
(Foto: Turistička zajednica grada Varaždina)
(Foto: Turistička zajednica grada Varaždina)
(Foto: Turistička zajednica grada Varaždina)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije