Najvolonteri: ‘Volontiranje više usrećuje mene nego djecu kojoj pomažem’

I ove godine Udruga Franjo Košćec, koja vodi regionalni volonterski centar, organizirala je izbor za najvolontera Varaždinske županije. U konkurenciji čak 600-injak registriranih volontera s područja Grada Varaždina i Varaždinske županije, koliko ih je uvedeno u Registar volontera, nagradu su ove godine dobile volonterke Mammae kluba, Društva naša djeca Varaždin i Fakulteta organizacije i informatike te jedna volonterka koja pomaže bolesnoj, napuštenoj i siromašnoj djeci u Ugandi. Nagrade su im dodijeljene na svečanosti koja je prijepodne održana u Gradskoj vijećnici.

Ida Šnidarić, Kristina Kučan Milec, Sanja Buhin, Verica Trupković i Vanja Matković proglašene su najvolonterima Grada Varaždina u izboru Udruge Franjo Košćec. Svima osim posljednjoj koja je bila spriječena – danas su u Gradskoj vijećnici nagrade uručili predsjednica Udruge Franjo Košćec Ana-Marija Runjić i gradonačelnik Goran Habuš. Izbor najvolontera Udruga Franjo Košćec organizira već dugi niz godina u povodu Međunarodnog dana volontera 5. prosinca, a predsjednica udruge Runjić naglasila je da ni ove godine izbor nije bio lak – zbog velikog broja Varaždinaca koji se bave volonterskim radom.

– Naš volonterski centar registrirao je 600-injak volontera koji se većinom bave humanitarnim radom i pomažu bolesnima i siromašnima no rade i sa životinjama, pomažu djeci u vrtiću i školama. Po pitanju dobi, najveći dio volontera je u dobi do 28 godina, dakle srednjoškolci i studenti, a druga grupacija su oni stariji od 40 godina koji su riješili egzistencijalno pitanje pa žele pomagati zajednici – naglasila je Runjić.

Ida Šnidarić je nagradu za najvolontera primila zbog činjenice da je samo ove godine ostvarila više od 300 sati volonterskog rada u Centru za humanitarni rad i volontiranje Fakulteta organizacije i informatike, u Centru za savjetovanje i informiranje o karijeri Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te u brojnim domaćim i međunarodnim volonterskim akcijama, dok je Verica Trupković nagradu osvojila zbog svog volontiranja u pružanju psihološke pomoći ženama oboljelim od raka dojke u sklopu Mammae kluba.

Naglasila je da je ponosna što je dobila nagradu, ali da je za nju najveća nagrada kad uspije pomoći oboljeloj ženi da povrati psihološki mir nakon operacije.

– Najsretnija sam kad mogu nekome pomoći jer iz osobnog iskustva znam kako je to kad si operiran i kad ne znaš što dalje. Mislim da osobno zadovoljstvo i zadovoljstvo osobe kojoj pružate pomoć znači više nego bilo kakav novac – poručila je Trupoković.

Sanja Buhin i Kristina Kučan Milec nagradu su osvojile zbog volontiranja u sklopu humanitarne akcije Društva naša djeca Varaždin pod nazivom «Za osmijeh djeteta u bolnici» koji se već godinama provodi na Odjelu pedijatrije Opće bolnice Varaždin. U tu se akciju, istaknula je Kučan Milec – uključila nakon što je i sama zbog bolesti bila primorana provesti dugo vremena u bolnici te se osobno uvjerila koliko malim bolesnicima znači kad im netko izmami osmijeh na lice.

– Mislim da volontiranje možda više usrećuje mene nego tu djecu jer i ja na taj način postajem bolja osoba, ali zadovoljna sam i kad vidim da je i djeci lijepo – istaknula je Kučan Milec.

Nagrada za najvolontera dodijeljena je i Varaždinki Vanji Matković koja danas nije preuzela nagradu jer se nalazi u Ugandi gdje kao volonterka međunarodne volonterske organizacije Whisper pomaže siromašnoj, napuštenoj i bolesnoj djeci.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije