Međunarodni dan osoba s invaliditetom: ‘Građani nam oduzimaju parkirna mjesta’

Povjerenstvo za osobe s invaliditetom Grada Varaždina prevetivno-edukativnom akcijom i dijeljenjem letaka, na Trgu slobode i u Šenoinoj ulici, obilježava danas, 3. prosinca, Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Akcijom se želi educirati građanstvo i odgovoriti na neka od najvažnijih pitanja kao što su tko može parkirati na parkirališnim mjestima označenim znakom pristupačnosti, koja prava proizlaze iz znaka pristupačnosti te koje su nadležnosti Ureda državne uprave u Varaždinskoj županiji vezano uz izdavanje znaka pristupačnosti.

– Cilja akcije je poštivanje parkirališnih mjesta namijenjenih osobama s invaliditetom. Policijski službenici PU varaždinske tijekom cijele godine sankcioniraju vozače koji zauzimaju takva mjesta, a ove je godine bilo više od osamdeset prekršaja. Ipak, ne radi se samo o sankcijama, prije svega se radi o svijesti takvih građana koji nepropisnim parkiranjem oduzimaju mogućnost izvršavanja životnih potreba tim ljudima – istaknuo je Davor Bezak, službenik za prometnu preventivu PU varaždinske te pritom apelirao na sve građane da više pripaze prilikom parkiranja jer postoje sankcije.

– Najčešće vozilo koje je nepropisno parkirano odvodi ‘pauk služba’ te premjesti na deponij, a predviđena je novčana kazna u iznosu od 700 kuna – dodao je.

‘Oduzimanje’ parkirališnih mjesta osobama s invaliditetom je veliki problem s kojim se gotovo svakodnevno susreću, stoga je današnja akcija hvalevrijedna.

– Godinama se susrećemo s problemom parkirališnih mjesta, kojih je po mojem mišljenju premalo. Osim što se parkiraju građani koji nemaju invaliditet, često se događa da građani, kojima je član obitelji osoba s invaliditetom, iskorištavaju njezino pravo pa se parkiraju na ta mjesta, a teško je uvijek sankcionirati prekršitelje. Po meni je problem parkiranja najveći s obzirom da sam u kolicima i nije mi uvijek jednostavno izaći iz vozila na nepristupačnom parkingu – kazao je Zoran Križanec, koji je zadovoljan kako se gradske i županijske vlasti odnose prema osobama s invaliditetom.

– Naš je Varaždin poznat po tome da je ‘osjetljiv’ na invalide i nemam nikakve zamjerke na nikoga, baš suprotno, pomažu svi. Grade se dizala, rampe i još mnogo toga što nam olakšava život u zajednici. Grad, Županija, a nadasve policija brinu o nama, a i kod građana je razvijena svijest – zaljučio je.

Povijest ovog Međunarodnog dana seže još u 1956. godinu kada se u Belgiji dogodila rudarska nesreća koja je ostala zapamćena kao nesreća s najvećim brojem ljudskih žrtava u nekom rudniku ugljena.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda je u listopadu 1992. godine na zajedničkoj sjednici, održanoj radi obilježavanja Desetljeća osoba s invaliditetom, usvojila rezoluciju kojom je 3. prosinca proglašen Međunarodnim danom osoba s invaliditetom.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije