Prevencija karcinoma: ‘Najvažniji su redoviti pregledi i obaviještenost’

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Ludbrega i Udruga ‘Narcisa’ Ludbreg zajedno su organizirali predavanje na temu ‘Prevencija karcinoma dojke i uloga fizioterapije u njegovu liječenju’.

Predavanje su održale Božica Šnajder, predsjednica Kluba žena oboljelih od raka dojke ‘Nada’ Koprivnica i potpredsjednica Europa Donne te Ivana Novota, fizioterapeutkinja. Klub žena liječenih od raka ‘Nada’, već godinama radi na prevenciji te bolesti i zahvaljujući humanitarnim akcijama mnogo je ženskih života spašeno.

– Europa Donna, Hrvatski forum protiv raka dojke je članica europske koalicije za borbu protiv raka dojke, a vodimo se prema deset određenih ciljeva koji između ostaloga uključuju promoviranje ženine svjesnosti o dojci i naglašavanje potrebe za odgovarajućim organiziranim pregledima i ranim otkrivanjima raka dojke – spomenula je u uvodnom dijelu predavanja Božica Šnajder.

Brojne okupljene žene informirala je o samoj prevenciji.

– Budite svjesni svojih dojki, upoznajte se s time kako izgledaju i kako ih normalno osjećate. Uočite li bilo kakve promjene, obratite se liječniku. – upozorila je Šnajder.

Zaštitne mjere preporučuju se već od 18. godine života. Od tog razdoblja do 35. godine kao zaštitna mjera naveden je samopregled dojke jedanput mjesečno. U dobi između 35. i 45. godine jedanput u mjesecu sami pregledajte dojke, a jedanput u godini preporuča se pregled dojki ultrazvukom.

Nakon 45. godine jedanput mjesečno sami pregledajte dojke, a jedanput u godini obavite pregled dojki ultrazvukom ili mamografijom. Kao rizični faktori navode se dob, osobna povijest bolesti, obiteljska povijest bolesti, kasni porod, rana menstruacija, kasni klimakterij i hormonska terapija.

Uz sve ove napomene, kao dugogodišnji medicinski djelatnik, danas u mirovini, Božica Šnajder koja je kroz radni vijek, ali i nakon njega u svakodnevnom kontaktu s osobama oboljelima od raka dojke kao najvažniju prevenciju u nekoliko je navrata spomenula obaviještenost. Tome u prilog idu i predavanja poput ovog nedavno održanog u Ludbregu kojim se promiče edukacija žena o samopregledu dojke.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije