Radovi na sanaciji klizišta Martinkovec-Štelma u završnoj fazi

Radovi na sanaciji klizišta ‘Martinkovec-Štelma’, na području Varaždinskih Toplica, u vrijednosti 285 tisuća kuna uskoro će biti završeni, a troškove sanacije financira Grad preko Fonda solidarnosti EU.

Klizište je širine 25 metara i dužine oko 40 metara. Osim ceste, zahvaćene su i druge površine,a na površini iznad klizišta kao i na samom klizištu vidljive su veće vododerine od oborinske vode.

Do klizanja zemlje došlo je uslijed ekstremno jake i duge kišne sezone što je rezultiralo većim slijevanjem vode s površina koje završavaju na početku klizišta.

Cjelina sanacijskog rješenja obuhvatila je sanaciju klizišta, odgovarajućeg poteza cestovne prometnice s pripadajućim cestovnim elementima odvodnje.

Projektni zadatak bio je vezan uz glavne zahvate koji se odnose na sanaciju klizišta, što podrazumijeva drenažni sustav, izgradnju nasipa, odvodnju vode niz padinu, te prihvat i usmjerenje svih voda u području padine.

Završni radovi koji su u tijeku i pri samom kraju obuhvaćaju uređenje ukupne plohe sanirane padine.

S obzirom na neospornu važnost biljnog pokrivača u smislu evapotranspiracije te u smislu učvršćivanja i održavanja stabilizacijskih efekata zemljanih pokosa, kao važna sanacijska mjera na uređenoj plohi saniranog klizišta predviđa se i provođenje sustavnog ozelenjavanja, sijanjem djeteline ili raslinja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije