Učenice Tea Šprem i Mihaela Vuković iz Srednje strukovne škole Vinkovci pobjednici su jubilarnog 10. Kamelija kupa, u kategoriji kuhara, a najbolja mlada slastičarka je Valentina Bošnjak također iz škole iz Vinkovaca. Tei i Mihaeli mentor je bilo Mario Janocik, a Valentinu je za natjecanje pripremala Ružica Šošić.
Kamelija kup, koji se održava u sklopu Dana hrvatskog kulinarstva, natjecanje je učenika srednjih strukovnih škola za zanimanja kuhar i slastičar, a po treći puta učenici se natječu u dvije kategorije – kuharskoj i slastičarskoj.
Učenici kuhari imali su zadatak od zadanih namirnica pripremiti meni od tri slijeda, a slastičari su morali napraviti svečanu tortu.
U kategoriji kuhara, drugo mjesto pripalo je Mihaelu Hasancu i Martinu Koretiću iz Srednje škole Ivan Seljanec iz Križevaca, a na treće mjesto plasirali su se učenici Ugostiteljsko turističke škole Osijek, Edi Bušić i Tomo Mihaljević.
U kategoriji slastičara treće mjesto podijelili su Darko Sušenka iz Ugostiteljsko turističke škole Osijek i Valerija Detić iz Srednje škole Prelog dok je drugo mjesto pripalo Ani Vitko iz Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole Samobor.
U hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama, na Danima hrvatskog kulinarstva, nastavljaju se natjecanja u sklopu Kuharskog državnog prvenstava.
Kuharskog prvaka države, Hrvatska će dobiti u petak, zadnjeg dana manifestacije. Do tad će se održavati i eduktivne radionice te predavanja na koje su dobrodošli kako profesionalni, tako i kuhari amateri.
Slatke tajne čokoladnih desertića na interaktivnoj radionici otkivat će slastičarka Dragica Lukin.
Mirjana Habek na svojoj će radionici polaznike upoznati s pripremom vegetarijanskih jela.
Kroz zabavnu radionicu Dragana Viskovića naučit ćete sve tajne wellness kuhinje, a kako pripremiti domaću, ručno rađenu tjesteninu po izvornoj recepturi, prikazat će Marija Kuzminski.
> Dani hrvatskog kulinarstva od 24. studenoga u Varaždinskim Toplicama