Vrtićarci u posjetu uljari Presečki: Učili kako iz koštice nastane bučino ulje

U prostorijama Uslužne uljare Presečki danas, 24. studenoga, nastavljen je projekt ‘Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije’. Riječ je o radionicama gdje djeca vrtićkog uzrasta tokom pedagoške godine odlaze na imanja obiteljskih gospodarstava i direktno ili indirektno sudjeluju u proizvodnji tradicionalnih proizvoda Varaždinske županije.

Tako su danas, djeca dječjeg vrtića ‘Zeko’ Trnovec i ‘Potočić’ iz Jalžabeta posjetila Uslužnu uljaru Presečki i prisustvovala procesu proizvodnje bučinog ulja.

Tom prigodom su vlasnici uljare Presečki, Zdravko sa suprugom Zlatom objašnjavali i podučavali najmlađe kako iz koštice nastaje bučino ulje.

Nakon obilaska uljare i procesa proizvodnje djeca su mogla uživati i u delicijama na temu buče i bučinih koštica, a koje je pripremo varaždinski kuhar Damir Crleni.

Obzirom da budućnost tradicionalnih proizvoda nije samo u njihovoj zaštiti, već upravo u prenošenju znanja i vještina, odnosno naslijeđene tradicije s koljena na koljeno, Varaždinska županija osmislila je projekt koji ima za cilj upoznavanje najmlađih, odnosno predškolske djece s tradicionalnim proizvodima i autohtonim pasminama Varaždinske županije.

Upravo su posjete djece pojedinim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i manifestacijama važni kako bi uživo vidjeli način pripreme pojedinog tradicionalnog proizvoda te kako bi i sami naučili prepoznati i razlikovati tradicionalne proizvode, a onda i kasnije u životu kao potrošači, davali prednost ‘domaćem’.

Djeca posjetima OPG-ovima i sajmovima varaždinskog kraja na najbolji mogući način uče kako nastaju tradicionalni proizvodi, točnije gdje, kada i kako te im se pobuđuje interes za tradicijske proizvode Varaždinske županije.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije