Centar za mlade grada Varaždina biti će preseljen u prostore Radija Varaždin

Plenum Centra za mlade grada Varaždina održan je jučer, 21. studenoga s ciljem donošenja odluke o njegovom daljnjem djelovanju, s obzirom na velik broj problema, naročito onih vezanih uz grijanje prostora Doma željezničara.

> Grad lažnih obećanja ili kako sam naučio prestati brinuti i zavolio kalorifere

– Prostor za čije grijanje Grad Varaždin nije pronašao adekvatno, jeftino, rješenje, zajedno s mladim aktivistima, tako je postao problem koji je Grad sa zakašnjenjem ipak odlučio riješiti. Mladima je ponuđen potpuno novi prostor kod Varaždinske tržnice, u zgradi koju će još tjedan dana, do preseljenja, koristiti Radio Varaždin, dok je odlučeno da se zgrada Doma željezničara vraća Hrvatskim željeznicama – rekla je Zrinka Šajn iz Centra za mlade grada Varaždina, koja je zadovoljna jučerašnjim plenumom.

– Odazvala se većina onih kojih se to tiče, a priliku su dobili i svi koje je to zanimalo. Prisutnima, kojih je bilo dvadesetak, predstavljena je trenutna situacija prostornih, programskih i organizacijskih potreba Centra za mlade, trenutnih i budućih pravnih rješenja za upravljanje prostorom te potencijala novog prostora kroz fotografije istog snimljene prilikom posjete pojedinih članova/ica zgradi – nastavila je.

Kroz raspravu je definirano nekoliko opcija za nastavak djelovanja Centra za mlade: preuzimanje prostora nove zgrade (uz adekvatno rješavanje pravne dokumentacije oko vremena na koje je moguće koristiti prostor – barem 5 godina i odgovornih osoba/organizacija kao zastupnika/ca mladih) i nastavak rada, preseljenje programa Centra za mlade u novi prostor uz pokretanje inicijative za osnivanjem društveno-kulturnog centra u zgradi Doma željezničara u narednih nekoliko godina (što znači paralelno pokretanje pregovora s HŽ-om, Gradom Varaždinom, varaždinskim udrugama te osmišljavanje i provedbu kampanje za javnost) ili pak odbacivanje ponude Grada s novim prostorom i nelegalan nastavak rada u zgradi bivšeg Doma željezničara u trenutnim uvjetima.

– Većina okupljenih svoj je glas dala drugoj opciji te odlučila o tome da se uz useljenje uz nove prostore, u prosincu ozbiljno planiraju dugoročne inicijative održive suradnje varaždinskih udruga u zajedničkom prostoru budućeg društveno-kulturnog centra, ukoliko se za to steknu uvjeti – interes i formalno-pravno rješenje situacije oko prostora). U ovom trenutku nam je jako teško biti objektivan jer smo emotivno vezani uz prostor u koji smo ulagali svoje vrijeme, trud, a često i novac, grijali se i hladili kako smo znali. Ostavljamo frustracije, ali i jako lijepe uspomene u ovom prostoru. Ipak vjerujem da ćemo s vremenom, okupirani poslovima čišćenja i uređivanja novog prostora sve lakše prepoznati njegove potencijale – zaključila je Zrinka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije