Aplikacijom za pomoć izbjeglicama studenti FOI-a pobijedili na Hakatonu

Alen Huskanović, Andro Krezić, Lovro Predovan i Zoran Antolović pobijedili su na natjecanju u razvoju aplikacije unutar samo 24 sata, popularno zvanom ‘Hakaton’, u Nišu u Srbiji, koje se održalo 14. i 15. studenoga u organizaciji Studentskog Inovacionog centra Elektronskog fakulteta u Nišu u Srbiji.

Tema ovogodišnjeg Hakatona bila je pomoć izbjeglicama, a studentima FOI-a je pomogao asistent Boris Tomaš.

Natjecatelji su trebali smisliti i realizirati rješenje koje će izbjeglicama, ali i svima ostalima uključenima u krizu, olakšati aktivnosti.

Pobjednički tim Open Systems and Security Lab s FOI-a razvio je sustav – mobilnu i internetsku aplikaciju, koja izbjeglicama na jednostavan način omogućuje pristup informaciji, pretplatu na kanale i push notifikacije, ponudu i potražnju pomoći izravno među izbjeglicama i građanima koji im pomažu te jednostavnu identifikaciju izbjeglica putem mobilne aplikacije.

Iako se pretpostavlja da većina izbjeglica koristi smartphone, studenti su kroz NFC kartice omogućili korištenje sustava i onima bez uređaja kako bi se povećala propusnost i sigurnost u vrijeme krize.

Predstavljeni koncept funkcionira po principu mreže povjerenja država, što znači da se nakon prve registracije izbjeglice više ne moraju registrirati kod ulaska u svaku zemlju.

Studenti su također predstavili rješenje za efikasniji pronalazak nestalih osoba, pogotovo djece, kroz mogućnost ugrađivanja modula za prikaz fotografija nestalih u tzv. ‘404 stranicama’ svih web stranica koje to žele. Takva ‘poklonjena’ 404 stranica prikazuje osnovne informacije o nestalim osobama čitateljima koji se ‘izgube’ na Internetu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije