Osnovci na predavanju o Vukovaru: ‘I nakon 24 godine, nije moguće zaboraviti’

– Uistinu smo sretni što imamo prilike biti s vama ovdje te vam ispričati naša iskustva s vukovarskog ratišta – tim su riječima svoje predavanje započeli Darko Posavec i Damir Laljek, varaždinski branitelji, tadašnji pripadnici PU varaždinske, koji su 1991. godine, za vrijeme napada na Vukovar sudjelovali u borbi.

Neprijatelj je imao bolje naoružanje

Predavanje za sedmaše i osmaše varaždinske V. osnovne škole održalo se danas, 17. studenoga, uoči 24. godišnjice spomena na žrtvu Vukovara.

– Prije 24 godine, točnije 21. svibnja 1991. prva postrojba od sto varaždinskih policajaca dolazi u Vukovar. Svakih deset do 15 dana vršene su smjene, pa smo moj kolega i ja tamo stigli u rujnu. S obzirom da nismo bili vojnici, već policajci, ušli smo tamo slabo naoružani, tako da smo gotovo goloruki uspjeli nadomjestiti nedostatak oružja – prepričavao je Posavec te dodao kako je srpski plan bio osvojiti Vukovar u svega tri dana.

– Bili su mnogo bolje naoružani, a njihovi su napadi bili planski dok bi se moglo reći kako su nas branili entuzijasti – nastavio je.

Branitelji su djeci u kratkim crtama kronološki objasnili tijek borbe te opisali iskustva.

– Moram priznati kako pamtim i smiješnu situaciju. Naime, kako se nismo previše snalazi po terenu, ušli smo u jednu zgradu misleći da osvajamo vojarnu. Počeli smo pucati, nakon čega je jedna žena izašla i upitala što radimo, neka prestanemo pucati po Domu zdravlja – ispričao je anegdotu Damir Laljek, kojeg su na ratištu zvali Zagorec te nastavio opisivati svoje impresije s ratišta.

– Nažalost, pred mojim je očima smrtno stradao moj prijatelj, a ja sam bio ranjen – kazao je Laljek, koji pritom nije mogao suspregnuti suze.

Sjećanja su i danas ‘živa’

Posavec je rekao kako je PU varaždinska odigrala veliku ulogu u obrani grada, ali nažalost, bilo je i žrtava.

– Grad se branio puna tri mjeseca, mnogo duže nego su neprijatelji očekivali. Time je ostatak Hrvatske dobio vrijeme da se pripremi za rat. Vukovar je pao 18. studenoga 1991. godine, dio grada bio je sravnan sa zemljom. Gubici naše policijske uprave bili su veliki – 21 kolega je poginuo, 5 se još smatra nestalima, 67 ih je ranjeno od metaka ili granata dok ih je deset umrlo od posljedica rata. Vukovarskom žrtvom udareni su temelji moderne države Hrvatske.

Branitelji su zaključili kako ni nakon toliko godina nije s tim lako živjeti.

– I nakon pune 24 godine nije moguće zaboraviti. Sjećanja i emocije i danas žive, sjećamo se svih naših suboraca, iako neki od nas nažalost više nisu s nama.

Iako učenici te godine nisu bili još ni rođeni, pozorno su slušali predavanje te naučili nešto novo.

– Na današnjem predavanju sam naučio dosta toga o Vukovaru – gradu heroju, bilo je veoma zanimljivo slušati – rekao je Dino, učenik sedmog razreda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije