Radionica Udruge slijepih: Slijepe osobe često su nevidljive u društvu

Nakon radionica za djecu održanih u vrtićima u Žarovnici i Lepoglavi te u osnovnoj školi u Višnjici, Udruga slijepih Varaždinske županije održala je, u okviru projekta ‘Zajedno za kvalitetniji život slijepih osoba u lokalnoj zajednici’, radionice u osnovnim školama u Lepoglavi i Kamenici te radionicu za učitelje i odgajatelje, piše Lepoglava.net.

Kroz radionice Udruga slijepih Varaždinske županije nastoji upoznati i senzibilizirati djecu s problematikom slijepoće što je i cilj projekta ‘Zajedno za kvalitetniji život slijepih osoba u lokalnoj zajednici‘, koji se provodi uz potporu Grada Lepoglave. Tako su se u školama u Lepoglavi i Kamenici učenici mogli upoznati s načinom na koji se kreću slijepe osobe, kako čitaju, na koji se način igraju i s kakvim se problemima susreću.

– Uvijek je najdragocijenije raditi s djecom koja su iskrena, otvorena, bez predrasuda i spontano reagiraju na novo. Nisu imali prilike i situacija u životu susresti i vidjeti slijepu osobu. U Lepoglavi imamo devet članova Udruge slijepih Varaždinske županije koji su očito prilično izolirani i nesamostalni. Slijepe osobe često su nevidljive jer su zatvorene u kućama i ne idu u društvo što je jako loše. Pitala sam u prvim razredima tko su slijepe osobe i dobila odgovor da su to stare osobe. Pitala sam dal slijepa djeca čitaju i također dobila negativan odgovor. No, slijepa djeca čitaju. To govori da djeca nemaju viziju o slijepim osobama – istaknula je Andreja Veljača iz Udruge slijepih Varaždinske županije govoreći o radionicama dosad održanim u vrtićima i školama.

– Velika je zainteresiranost za naše radionice i nadam se da će Udruga i dalje raditi na apliciranju ovakvih projekata koji će biti prepoznati i odobreni kao vrlo korisni. Nadam se da ćemo odgajateljima i učiteljima uspjeti prenijeti znanja koji će oni dalje prenositi kroz svoj rad s djecom – rekla je Veljača.

Potporu projektu dao je Grad Lepoglava kroz gradski program financiranja projekata organizacija civilnog društva.

– Izrazito nam je drago da su se na aktivnost Udruge slijepih Varaždinske županije, koju financira Grad Lepoglava, odazvali predstavnici obrazovnih institucija s gradskog područja. Naime, riječ o osobamam koje najviše vremena provode s osobama s posebnim potrebama pa je važno da se educiraju kako s njima raditi, u ovom slučaju sa slijepim osobama. Ujedno, ovim se projektom stvara pozitivno ozračje u društvu. Lokalna je zajednica razvijena u onoj mjeri u kojoj se odnosimo prema najranjivijim članovima zajednice. U tom je pogledu grad Lepoglava visoko razvijena zajednica – istaknuo je zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač za Lepoglava.net.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije