Uspostavit će se 25 zelenih otoka za zbrinjavanje otpada na području Lepoglave

Briga za okoliš visoko je na listi prioriteta Grada Lepoglave koji posebnu pažnju posvećuje zbrinjavanju otpada. Stoga je, ne želeći da otpad završava bačen u okoliš, Grad Lepoglava krenuo u projekt uspostave zelenih otoka na kojima će građani moći odlagati selektiran otpad.

– Lepoglava je zeleni grad. Itekako brinemo o zaštiti okoliša i obnovljivim izvorima energije. Pred završetkom smo još jednog takvog projekta u okviru kojeg smo postavili 25 zelenih otoka koje čine kontejneri za otpad i to za papir, staklo i pet ambalažu. Lokacije smo definirali u dogovoru s mjesnim odborima s kojima ćemo dogovoriti trebali postaviti nove zelene otoke. Ukupna investicija projekta je veća od 150.000 kuna, a realizirali smo ga s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je u projektu sudjelovao sa 60 posto, dok je Grad Lepoglava osigurao preostalih 40 posto sredstava – pojasnio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Na svakom od 25 zelenih otoka nalaze se po tri kontejnera – jedan za odlaganje papira, jedan za staklo i jedan kontejner za odlaganje pet ambalaže. Odvoz otpada skupljenog u kontejnerima na zelenim otocima dogovoren je s IVKOM-om u čijem se krugu nalazi i reciklažno dvorište na koje će građani s područja grada Lepoglave moći sami odvesti veći komunalni otpad ili u dogovoru s IVKOM-om organizirati njegov odvoz.

– Rješavamo i problem građevinskog otpada tako da smo skupljanje otpada digli na jednu veću razinu. Predstoji nam educirati građane o propisnom zbrinjavanju otpada kako on ne bi završavao u našim potocima, jarcima i na zelenim bregima što će nas u končanici koštati još i više – rekao je gradonačelnik Škvarić dodajući da je kao u primjeru Mjesnog odbora Žarovnica na jednom mjestu vidljiva gradska ulaganja usmjerena potrebama građana.

Na jednom se mjestu tako nalazi zeleni otok, autobusno ugibalište s nadstrešnicom, malonogometno igralište i objekt za druženje građana.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije