Varaždinski biciklisti: ‘Na nas se još uvijek gleda kao na ‘smetala’ u prometu’

Prošlog smo tjedna objavili izvješće Policijske uprave varaždinske vezano uz biciklističku problematiku. U izvješću se ističe kako je krivnja za nesreće u kojima sudjeluju biciklisti upravo na njima, zbog nepoštivanja propisa. Zamolili smo udrugu Varaždinski biciklisti da komentira takav stav policije.

Policija: Biciklisti nepropisnom vožnjom ugrožavaju i sebe i druge

– Ponašanje biciklista u prometu posljedica je dugogodišnjeg zanemarivanja biciklističke infrastrukture i edukacije. Biciklisti u svakodnevnom kretanju gradom, zbog neprikladne i nepotpune biciklističke infrastrukture, primorani su na ‘improvizacije’ u vožnji od A do B, a što se često svodi na to da biciklist bira nepropisno kretanje i prekršaj, samo da bi se osjećao sigurnijim. Zbog loše infrastrukture bicikisti su, na istim prometnim površinama sa motornim vozilima, slabo vidljivi, ugrožena im je sigurnost i često na meti ofenzivnih vozača jer se i dalje na bicikliste gleda kao na ‘smetala’ u prometu – stoji u priopćenju Varaždinskih biciklista.

Policija u članku navodi brojne preventivno-represivne akcije, navode, no preventivnih akcija nema, to jest, malo ih je i neučinkovite su (podjela reflektivnih prsluka nije učinkovit način za rješavanje problema sigurnosti i vidljivosti u prometu), a represivne akcije su česte i usmjerene na kažnjavanje biciklista, dok se njima još manje rješavaju problemi u prometu.

Problemi rješivi – ulaganjem u infrastrukturu

Nažalost, kažu, poučeni lošim iskustvima u prometu, moramo napomenuti da se kažnjavanje mnogo više usmjerava na bicikliste, dok se pješaci koji hodaju ili vozači koji parkiraju na označenim biciklističkim stazama uopće ili vrlo rijetko kažnjavaju.

– Većina navedenih prekršaja biciklista rješiva je ulaganjem u poboljšanje biciklističke infrastrukture i provođenjem edukacije, a što Udruga Varaždinski biciklisti zagovora u svim svojim izjavama, programu rada i statutu. Educiranjem biciklista, počevši od predškolskog uzrasta pa do obrazovanja odraslih postići će se najbolji rezultati u povećanju sigunosti biciklista i smanjenju počinjenih prekršaja. Nadalje, zbog loše prometne kulture svih ostalih sudionika u prometu, biciklistima je prometni prekršaj često jedina preostala opcija za koliko-toliko sigurno prometovanje gradom – ističu Varaždinski biciklisti.

Udruga Varaždinski biciklisti svjesna je situacije s biciklistima u prometu te ne opravdava njihove prekršaje, ali želi svojim radom utjecati na nadležne institucije da se problemi rješavaju od uzroka, a da represivne mjere budu krajnja metoda. S obzirom da je uzrok problema loša i neprikladna infrastruktura te prometna kultura, neizbježno je ulaganje u biciklističku infrastrukturu i edukaciju sudionika prometa, zaključuju Varaždinski biciklisti.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije