Učenici i studenti obilježavaju svoj tjedan: ‘Budućnost mladih je svijetla’

U dvorani varaždinske Gospodarske škole danas, 16. studenoga, započelo je obilježavanje Međunarodnog tjedna srednjoškolaca i studenata u Varaždinu, koje će trajati do 22. studenoga, a održava se u sklopu Međunarodnog dana srednjoškolaca i studenata.

> Bogat program u sklopu Međunarodnog tjedna srednjoškolaca i studenata

– Međunarodni tjedan srednjoškolaca i studenata prvi je puta organiziran 1941. godine, a obilježava se u spomen na praške studente i srednjoškolce, koji su zbog mirnog prosvjeda protiv nacističke okupacije svoje zemlje, održanog 17. studenog 1939. strijeljani bez suđenja. Ove godine se po prvi puta, u tim razmjerima, obilježava u Varaždinu, a cilj je osvijestiti učenike i studente o njihovim pravima, dok manifestacijama želimo ‘podići’ grad – rekao je Jakov Sić, regionalni koordinator Udruge srednjoškolaca Hrvatske za Varaždinsku županije, koji smatra kako učenicima u gradu nedostaju izvanškolske aktivnosti.

– Aktivnosti će biti tijekom cijelog tjedna, a program je uistinu raznolik. Nadamo se dobrom odazivu – rekla je Vanja Horvat, predsjednica Savjeta mladih grada Varaždina.

Gradonačelnik Habuš je čestitao svima na uspješnoj organizaciji te se osvrnuo na postojeće probleme mladih.

– Zadnjih nekoliko mjeseci tražimo adekvatan prostor za mlade jer se Dom željezničara nije pokazao kao najsretnije rješenje. Tražimo alternative, a upravo danas ću sa predsjednicom Savjeta ići pogledati jedan prostor kako bismo što prije pronašli rješenje na zadovoljstvo svih – istaknuo je.

Iako se mladi susreću s problemima, ima onih koji uživaju u srednjoškolskim danima.

– Meni je odlično biti srednjoškolac, ima manifestacija mnogo za nas i raznih aktivnosti, popusta za kino, kazalište, ma prekrasno je biti učenik. Ipak, uz prava idu i obaveze kojih također ima – u školi, prema roditeljima, sebi samima. Ovo je razdoblje sazrijevanja – ispričao je Matija Bedić, učenik trećeg razreda Prve gimnazije Varaždin koji je dodao kako mladi ljudi trebaju ostati u Hrvatskoj jer je njihova budućnost svijetla.

U organizaciji Međunarodnog tjedna sudjeluju Udruga srednjoškolaca Varaždinske županije, Savjet mladih grada Varaždina, Studentski zbor Sveučilišta Sjever, Studentski zbor FOI, Centar za mlade grada Varaždina i Studentski dom Varaždin.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije