Kristinka Ćosić: Obožavam izrađivati igračke, to budi dijete u meni

Kristinka Marija Ćosić, iz Beletinca, nedaleko Varaždina, spojila je kreativnost i posao. Tako u sklopu radinosti Kiki Art izrađuje ‘starinske’, ali i modernije dječje igračke.

– Od kad znam za sebe svašta sam kreativno radila, a ovo s igračkama je krenulo sasvim slučajno. Kao članica viteške udruge Sveti Nikola Varaždin, prije tri godine došla sam na ideju da počnem nešto kreativno izrađivati. Žene iz udruge rade svašta, pa sam se ja eto, počela baviti izradom igračaka, iako to do tada nisam nikad prije radila – prepričala je svoje početke Kristinka.

Nakon što je, s vremenom, vidjela kako joj to leži, prošle je godine registrirala domaću radinost pod imenom Kiki Art.

– Radim neobične igračke, vintage, onako kako su izgledale prije četiristo, petsto godina. Maštovite su i prije svega interaktivne, a to vole i moji kupci, koji nisu samo djeca veći njihove bake, roditelji. Dolaze mi i odrasli koji kažu kako nemaju djecu, ali bi rado kupili koju igračku, a to me posebno veseli – kazala je.

Dodatnu vrijednost cijelom proizvodu daje to što sve radi sama.

– Dizajniram i izrađujem sama, a Internet mi dosta pomaže jer se tim putem informiram o izgledu igračke. Ipak, ne uspije mi uvijek otprve, ponekad mi za izradu igračke treba više vremena nego sam planirala. Ali, što je teže nešto izraditi, to je meni veći izazov. Za neki novi kroj mi je potrebno i nekoliko dana, ali nakon prve izrade sve sam brža u izradi pa se proces proizvodnje svede na nekoliko sati.

Iako ne može izdvojiti omiljenu igračku, kupcima je među zanimljivijima igračka-skrivalica.

– Zanimljiva je skrivalica, koja datira iz američkog građanskog rata. Lik Crvenkapice može se transforimrati u bakicu, tako da zapravo imate dvije igračke u jednoj.

– Izrađujem ono što je već zaboravljeno ili kod nas nije moguće kupiti. Kad idem s udrugom na viteške turnire predstavljam svoje proizvode, jer je upravo većina njih iz razdoblja srednjeg vijeka, ali radim i ‘modernije’ igračke.

Pop up, skrivalica, varaždinski purgar, konji, samo su neke od brojnih igračaka.

– Trenutno imam oko dvadesetak različitih igračaka i uvijek se trudim izrađivati nove. Nakon što vidim kakav je interes među kupcima, nastavljam s izradom ili pak prestanem, ovisi o reakcijama kupaca. Trenutno su favoriti konjevi na štapu, pop-up, skrivalice, sovice. Ako želim uspjeti, moram imati ono što drugi ne nude – objasnila je Kristinka i dodala kako igračke ne moraju nužno biti za djecu.

– Igračke su za sve uzraste – od male djece do odraslih, dobna granica ne postoji.

Planira izrađivati malene kuće za lutke i marionete, ali za sve ima vremena.

– Trenutno prodajem preko Interneta, narudžbe su iz cijele Hrvatske, prezentiram se na sajmovima, tako da već dosta ljudi zna za mene i moj rad – rekla je.

U budućnosti želi proširiti proizvodnju, s obzirom da veoma uživa u onome što radi.

– Moju kćer zanima to što radim, ali s obzirom da je još mlada, ima vremena učiti. Tko zna, možda mi se s vremenom pridruži u izradi jer ima posla za više od jednog čovjeka. Volim ovo raditi jer radim iz udobnosti svog doma, upoznajem neki novi svijet i stalno budim dijete u sebi – zaključila je Kristinka.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije