Kreće pilot projekt besplatnog prijevoza umirovljenika i starijih od 65 godina

Varaždinska županija danas je predstavila pilot projekt besplatnog prijevoza osoba starijih od 65 godina i umirovljenika na svim redovnim linijama trgovačkog društva Autobusni prijevoz d.o.o. iz Varaždina, na području cijele Županije, koji će se provoditi od 1. studenog do kraja godine s namjerom poboljšanja kvalitete života osobama treće životne dobi i umirovljenika.

Ovim će se modelom do kraja godine provedba pilot projekta koristiti za prikupljanje informacija o učestalosti korištenja prijevoza, najfrekventnijim linijama, broju i statusu sudionika/putnika.

– Do ove smo ideje došli na temelju dobre suradnje Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije. Prva smo Županija koja ima ovakav model. Ovaj pilot projekt ima jaku socijalnu notu jer našim najosjetljivijim skupinama, umirovljenicima i onima iznad 65 godina, koji u toj dobi postaju skloniji bolestima i slabije su pokretni, osigurava besplatan prijevoz što je od iznimne važnosti za poboljšanje kvalitete njihova života. Osim toga sprječavamo socijalnu isključenost i gradimo kod osoba starije životne dobi pozitivniji i aktivniji stav prema životu. Na sličan način smo testirali i projekt besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce. Siguran sam da će se pilot projekt pokazati uspješnim te da ćemo nastaviti s njegovom provedbom – kazao je župan Varaždinske županije Predrag Štromar te zahvalio AP-u što je također pokazao socijalnu osjetljivost te krenuo u ovaj pilot projekt kako bi se prikupile informacije o korisnicima te njihovim socijalnim i prihodovnim kriterijima i formirao jedan dugoročno održiv model.

Pilot projekt uvodi prijevoz navedenih skupina stanovnika naše Županije potpuno besplatno na svim redovnim unutar županijskim linijama koje obnaša trgovačko društvo Autobusni prijevoz d.o.o. iz Varaždina, a direktor Presečki grupe d.o.o. i AP Varaždin Antun Presečki pojasnio je kako će jedini trošak koji će korisnici imati biti plaćanje kaucije za izdanu elektronsku kartu u iznosu od 25 kuna.

-Dakle, ne radi se o plaćanju karte, obzirom da se u slučaju prestanka korištenja ista vraća trgovačkom društvu Autobusni prijevoz d.o.o. iz Varaždina, koji će uplatitelju kaucije izvršiti povrat uplaćenog iznosa od 25,00 kuna. Mi smo kao društveno odgovorna tvrtka podržali realizaciju ovog projekta i dugo smo se sa Županijom pripremali na njega – pojasnio je Presečki.

Pojasnio je i kako će se identifikacija navedenih osoba provoditi putem osobne iskaznice za osobe starije od 65 godina, obzirom da se iz osobne iskaznice vidi prebivalište i starost, a za umirovljenike kroz dokaz o isplati mirovine (primjerice zadnji odrezak mirovine ili slična potvrda) te osobne iskaznice, kako bi se utvrdilo je li osoba s područja Varaždinske županije.

Osobe obuhvaćene projektom, one starije od 65 godina i umirovljenici, mogu podići elektronsku karticu na autobusnim kolodvorima u Varaždinu, Novom Marofu, Ivancu ili Ludbregu ili kod pojedinog vozača autobusa na liniji koju imaju namjeru koristiti, uz prethodnu najavu i navedene identifikacijske isprave.

Potpredsjednik Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije Stjepan Bregović pohvalio je realizaciju ovog projekta jer se njime direktno poboljšava kvaliteta života onima koji su na granici siromaštva, ali i onima koji možda dosad nisu imali mogućnosti sudjelovati u nekim sadržajima, posebno kulturno-sportskim aktivnostima izvan njihovih sredina.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije