VIDEO Budi čovjek! Srednjoškolci jasno izrazili svoj stav o izbjeglicama

Mladi učenici varaždinskih srednjih škola udružili su kreativne snage kako bi snimili video uradak ‘Budi čovjek!’ kojim ukazuju na aktualan problem izbjeglica, na teškoće s kojima se susreću na svojem putovanju, ali i na nužnost ukazivanja pomoći ljudima koji, potjerani iz svojih domova, sigurnost moraju tražiti u zemljama Europe.

– Projekt je osmišljen kako bi mladi shvatili da i oni mogu pomoći Europi u njezinim izazovima te da kroz ostvarivanje kreativnih ideja zadobivaju vrijedno iskustvo rada u grupama – rekao nam je jedan od sukreatora videa, Antonio Sirovec, učenik četvrtog razreda Gospodarske škole.

Projekt je raspisao Europski parlament, Ured za informiranje u Republici Hrvatskoj, a sve u sklopu EU projekta Euroscola.

Ako će njihov video uradak biti među najbolja tri rada prijavljena na projekt, otići će u Europski parlament, u Strasbourg, da iz prve ruke vide kako političari debatiraju o važnim europskim pitanjima.

– Snimala sam, montirala i glumila. Svi skupa smo jednom sjeli i razgovarali o projektu, koji smo sami pronašli, ‘Europa pred izazovima’. Tako smo došli do ideje s izbjeglicama i odlučili snimiti video koji najbolje pokazuje naše stavove i ideje – kazala nam je Mateja Križić, učenica drugog razreda Elektrostrojarske škole.

Iako je ovo njihov prvi zajednički projekt, kažu da imaju planove za budućnost.

– Ovo nam je prvi projekt, ali sigurno nije zadnji. Video smo napravili u sklopu Učeničkog doma Varaždin, gdje imamo video i foto grupu. Reakcije okoline, profesora, roditelja i učenika, su pozitivne, uglavnom pohvalne, što nam puno znači – dodala je Mateja.

Sami sudionici na projektu također su svojevrsni migranti, nitko od njih nije iz Varaždina, već su smješteni u Učeničkom domu.

U projektu su sudjelovali Antonio Rukavina iz Ivanić Grada, Mateja Križić iz Koprivnice, Lea Tot iz Repaša, Mateja Blašković iz Kalnika, Monika Kuzmić iz Bedenice, Rajna Hrašćanec iz Koprivnice, David Čekada iz Đurđevca te Antonio Sirovec iz Križevaca.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije