Edukacija 19 visokoobrazovanih nezaposlenih osoba: Stjecat će znanja uz praksu

Zajednička suradnja između Grada Varaždina, Pučkog otvorenog učilišta i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Regionalni ured Varaždin rezultirala je projektom provođenja obrazovnog programa za nezaposlene osobe s područja Grada. Sporazum o početku provedbe potpisali su danas, 16. listopada, gradonačelnik Habuš, Mirjana Premuž, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta i Jasenka Hutinski, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Regionalni ured Varaždin.

U suradnji s Gradom i Zavodom za zapošljavanje krećemo u projekt obrazovanja 19 visokoobrazovanih nezaposlenih osoba s područja Varaždina. To je izuzetno važno s obzirom na još uvijek priličan broj nezaposlenih obrazovanih osoba. Program su osmislili i provode vrhunski stručnjaci konzultanti, predvođeni gospođom Irmom Dračić, a pružiti će realne šanse pri zapošljavanju osoba koje u njemu sudjeluju. Edukacija je izuzetno zahtjevna, traje šest mjeseci, 160 sati, vršit će se u dvije grupe koje počinju 3. i 4. studenog. Po završetku, otprilike u travnju, polaznici će imati napravljena dva projektna prijedloga, a nakon toga na tri mjeseca odlaze u male tvrtke i obrte, gdje će u realnim okolnostima napraviti svoj treći projektni prijedlog, a s tvrtkom će sklopiti ugovor o volontiranju. Ovim putem želimo pozvati sve tvrtke zainteresirane da pokažu interes za tim stručnjacima, od kojih mogu naučiti o mogućnostima korištenja sredstava iz europskih fondova. Polaznici će biti ambasadori partnera na projektu, izmjenjivat će znanja, učit će u realnim uvjetima, a tvrtke od njih – objasnila je Mirjana Premuž, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta.

Predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Regionalni ured Varaždin, Jasenka Hutinski izrazila je zadovoljstvo što će nakon dugo vremena edukaciju poduprijeti Grad Varaždin, s obzirom da su sve druge financirane državnim sredstvima.

– Program je koncipiran tako da edukacija nije samo teoretska već će polaznici stečena znanja imati prilike primjenjivati. Od polaznika očekujemo proaktivnost u kasnijem traženju posla, a isto tako očekujemo da će poslodavci prepoznati njihove kvalitete te ih moguće i zaposliti. Uvjeti za dobivanje edukacije bili su visoka stručna sprema, znanje engleskog jezika i rada na računalu. Nakon selekcije stručnjaka, odabrano je 19 kvalitetnih kandidata.

Polaznici će naučiti kako napraviti projektnu prijavu, a velike su šanse, ukoliko ona bude dobra, da sami sebi osiguraju radno mjesto, istaknuto je na potpisivanju sporazuma. Prijavljeni su nezaposleni koji su većinom završili fakultete društvenih usmjerenja, dakle, ekonomiju, informatiku, pravo.

– Ovaj projekt drugačiji je od ostalih s obzirom na ciljanu skupinu, koju ovog puta čine visokoobrazovane osobe. Oni će biti kreatori te će donositi nove vrijednosti upravo zbog znanja kako voditi i provoditi EU projekte. Iz gradskog proračuna izdvojeno je 150 tisuća kuna u tu svrhu – zaključio je gradonačelnik Habuš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije