Grad osigurao 11 pomoćnika djeci s teškoćama u razvoju u dječjim vrtićima

Nakon što se u Gradu Varaždinu osigurao novac za pomoćnike u osnovnim i srednjim školama, po prvi je puta to omogućeno i djeci polaznicima dječjih vrtića. Sporazum o provođenju programa pomoćnika djeci s teškoćama u razvoju u dječjim vrtićima privatnih osnivača te dječjem vrtiću Varaždin, potpisan je ovog petka, 16. listopada.

Grad će tako financirati pomoćnike u dječjem vrtiću Varaždin i u četiri vrtića privatnih osnivača: Dječji vrtić Čira-Čara, Dječji svijet, Zečić i Bajka.

– Projektom Ministarsta znanosti, obrazovanja i športa osigurano je 45 asistenata u nastavi za učenike osnovnih i srednjih škola, ali natječaj nije bio raspisan za vrtićku djecu. Ipak, Grad je osigurao novac iz proračuna za njih, ali su po prvi puta uključeni i privatni vrtići. U vrtićima će ukupno biti zaposleno 11 pomoćnika, šest njih će biti raspoređeno u vrtić Varaždin, a ostalih pet u privatne. Projekt kreće sa 1. studenim, traje do 30. lipnja iduće godine, a vrijednost mu je 471 tisuća kuna, od kojih će do kraja ove godine biti iskorišteno 120 tisuća – rekla je Danijela Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Ravnatelji spomenutih vrtića izrazili su zadovoljstvo i zahvalnost na projektu.

– Zahvalila bi se na odluci Grada u ime vrtića, ali i roditelja. S dobivenim sredstvima rješavaju se dva problema – djeca nam mogu biti uključena u redovan odgojno-obrazovni proces, što do sada nismo mogli ispunjavati u cijelosti. Druga stvar je što dijete s određenim teškoćama s pomoćnikom može biti uključeno u sve aktivnosti, što pridonosi humanizaciji odrastanja djeteta u prirodnom okruženju sa svom ostalom djecom – rekla je Ljubimka Hajdin, ravnateljica DV Dječji svijet.

Zadovoljstvo je izrazio i gradonačelnik Habuš.

– Hvalevrijedan projekt s obzirom da će svaki mališan dobiti svog pomoćnika, a po prvi puta je osiguran komunikacijski asistent za gluhu djevojčicu, u suradnji s udrugom Dodir, što me posebno veseli. Ukupno 11 asistenata osigurano, a ako tome pribrojimo 45 pomoćnika u školama, dolazimo do 56 ljudi koji će kroz projekt dobiti mogućnost raditi i zaraditi, ali ponajprije pomoći djeci kojoj je to potrebno – istaknuo je.

Istaknuto je kako su sva djeca kojima je potrebno, dobila svog asistenta, a ukoliko bude potrebe za većim brojem, pokušat će se omogućiti svakom.

Svaki će vrtić, prema potrebama, raspisati natječaj, a prijaviti se mogu oni sa srednjom stručnom spremom, što je osnovni uvjet, ali se traže određene kompetencije. Kandidate koji će biti zaposleni biraju dječji vrtići.

Ukupna vrijednost projekata asistenata u školama i vrtićima iznosi oko 2,5 milijuna kuna.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije