Mladi pokrenuli projekt javnih tribina u Varaždinu, prva na redu 16. listopada

Savjet mladih grada Varaždina, Vijeće učenika Varaždinske županije, Prva gimnazija Varaždin i Savjet mladih Varaždinske županije pokrenuli su projekt javnih tribina mladih u Varaždinu. Projekt će se provoditi tijekom nastavne godine 2015./2016. kao ciklus od četiri do pet javnih tribina na aktualne teme, koje uključuju mlade u Varaždinu i Varaždinskoj županiji.

Lokacije na kojima će se odvijati tribine bit će javni prostori (trgovi, javne zgrade i slično) u gradu Varaždinu, kako bi se tribine učinile aktualnijima i istovremeno pridonijelo obogaćivanju sadržaja u gradskim javnim prostorima. Na tribinama će sudjelovati, prvenstveno, učenici srednjih škola Varaždinske županije, koje će okupiti članovi županijskog Vijeća učenika u svojim školama.

Planira se sudjelovanje trideset do četrdeset učenika na svakoj tribini (ovisno o mogućnostima i interesu). Poželjno je da na svakoj tribini sudjeluju drugi učenici iz srednjih škola, kako bi se što više mladih uključilo u rasprave o aktualnim temama u Varaždinu. Prije rasprave, u kojoj će moći sudjelovati svi sudionici tribine, debatanti Debatnog kluba Prve gimnazije Varaždin otvorit će raspravu svojim pojedinačnim, strukturiranim debatnim govorima, odnosno prezentacijskom debatom (u skladu s mogućnostima sudjelovanja debatanata i naravi teme tribine), afirmirajući (jedan debatant ili skupina) odnosno negirajući (drugi debatant ili skupina) tezu utemeljenu na temi debate.

Nakon prvog, debatnog dijela, kojim se uvodi u raspravu i, ujedno, demonstrira strukturirana, logički i argumentacijski zaokružena rasprava te afirmiraju pozitivne vrijednosti kvalitetne rasprave o određenom problemu, slijedi slobodno uključivanje svih učenika- sudionika tribine u raspravu. Također, moguće je, s obzirom na narav teme o kojoj se razgovara, pozvati goste, koji će se uključivati u raspravu svojim stručnim komentarima o temi. Na kraju, bit će otvorena mogućnost i za uključivanje građana, slušatelja tribine u raspravu s nekoliko komentara ili priloga. Tribine će biti moderirane, a predviđeno trajanje je maksimalno 90-120 minuta za svaku tribinu.

Projekt javnih tribina mladih u Varaždinu usmjeren je na jačanje svijesti mladih o aktualnim temama i problemima u gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji, prvenstveno onih koje se tiču sudionika tribina, učenika srednjih škola. Osim lokalno određenih tema, tribine će se doticati i obrađivati i ostale teme značajne za mlade ljude i, posebice, srednjoškolce u Varaždinu. Također, cilj projekta je ukazivanje na potrebe i probleme, ali i uspjehe, populacije mladih i srednjoškolaca nadležnim institucijama, ali i cjelokupnoj javnosti. Konačno, cilj tribina je jačanje i promocija kvalitetnog, logički utemeljenog i strukturiranog govora o društveno važnim temama.

Prema dogovoru partnera u projektu, prva tribina, na temu ‘Raspored vremena kod srednjoškolaca Varaždinske županije‘ održat će se 16. listopada u 10 sati, na prostoru Franjevačkog trga u Varaždinu (ispred Županijske palače i spomenika Grguru Ninskom, u slučaju lošeg vremena u Skupštinskoj dvorani Varaždinske županije).

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije