Palijativna skrb: ‘Cilj je poboljšati kvalitetu života neizlječivim bolesnicima’

Varaždinska županija u suradnji s Udrugom za palijativnu pomoć ‘Srce’ Novi Marof organizirala je u Županijskoj palači u Varaždinu tribinu povodom obilježavanja Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi kako bi prvenstveno podigla svijest i razinu informiranosti javnosti o važnosti palijativne skrbi.

Zamjenik župana Alen Kišić je naglasio kako je razvoj palijativne skrbi jedan od javnozdravstvenih prioriteta Varaždinske županije, prvenstveno zbog ubrzanog starenja stanovništva, jer čak 17 posto populacije Varaždinske županije starije je od 65 godine, a drugo zbog povećanja broja oboljelih osoba od karcinoma pa tako svaka četvrta osoba umire upravo od te bolesti, što, dakle, povećava zahtjeve za palijativnom skrbi.

– Povezali smo se sa Udrugom ‘Srce’ iz bolnice u Novom Marofu koja je također i nacionalni centar za palijativnu skrb, a s kojom smo pokrenuli projekt ‘posudionice pomagala’ gdje svi sugrađani palijativni bolesnici imaju pravo na besplatna pomagala kako bismo im olakšali – naglasio je zamjenik župana Varaždinske županije Kišić.

Palijativna skrb jest sveobuhvatna briga o bolesniku sa uznapredovalom progresivnom bolesti, s nepovoljnom dijagnozom ali i skrb o obitelji oboljelog.

Palijativni bolesnik jest dakle svaki onaj bolesnik sa dijagnozom neizlječive bolesti, bez obzira na dob, i sa očekivanim životnim vijekom od najviše godinu dana.

– Cilj palijativne skrbi jest uvelike poboljšati kvalitetu života, te ublažiti simptome bolesti bolesnicima ali i pomoći njihovim obiteljima – istaknula je između ostalog dr.med. Tatjana Jurkin-Vnučec na svojem predavanju o palijativnim bolesnicima na Odjelu za palijativnu skrb Novi Marof.

Nataša Dumbović, bacc.med.tech. predstavila je ulogu medicinske sestre u palijativnoj skrbi.

Medicinske sestre vrlo često su one koje moraju biti most između palijativnih bolesnika i obitelji.

One su zaslužne za prepoznavanje simptoma i imaju veliku važnost u komunikaciji

Miljenka Šimec, mag. soc. rada i ujedno predsjednica Udruge za palijativnu pomoć ‘Srce’ Novi Marof predstavila je rad i važnost udruge koje je osnovana u srpnju 2014. godine na inicijativu djelatnika Opće bolnice Novi Marof, a s ciljem podizanja razine informiranosti javnosti, osposobljavanja volontera za pomoć u palijativnoj skrbi te za očuvanje mentalnog zdravlja obitelji bolesnika i samih bolesnika.

Također, jedan od ciljeva im je i educiranje i djece i mladih o palijativnoj skrbi.

Projekt Posudionice pomagala financiran je sredstvima iz Varaždinske županije, što je izuzetno važno za sve bolesnike i njihove obitelji.

– Palijativni pacijenti nemaju vremena čekati, njima je pomoć potrebna istog trenutka, zato je naša Udruga osnovana, kako bi u suradnji sa liječnicima, socijalnim radnicima, volonterima, pacijentima omogućili potrebnu pomoć što je prije moguće – naglasila je predsjednica Miljenka Šimec.

Tribini je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb Ruža Jelovac, sanacijski upravitelj Opće bolnice Varaždin Mladen Smoljanec, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Jasminka Begić te brojni zdravstveni djelatnici i učenici Srednje medicinske škole Varaždin.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije