Međunarodni sajam lova, ribolova, prirode i turizma otvorio vrata posjetiteljima

Međunarodni sajam ‘Lov, ribolov, priroda, turizam’, jubilarni, dvadeseti, ovog je petka, 9. listopada otvorio vrata posjetiteljima. U tri dana, u prostoru Arene Varaždin, posjetitelje očekuje bogat program u kojem sudjeluje stotinjak izlagača iz nekoliko europskih zemalja, što je dokaz kako sajam raste, unatoč krizi.

Sajam raste iz godinu u godinu te je postao središnje sajamsko događanje. Prvih godina bilo je 34 izlagača, a danas je njih stotinjak, koji dolaze iz nekoliko zemalja i izlažu na gotovo 1200 kvadratnih metara – zadovoljno je rekla direktorica Sajma Maja Šimenc.

> 20. Međunarodni sajam ‘Lov, ribolov, priroda, turizam’ počinje 9. listopada

Veseli me što broj izlagača s godinama raste te smatram da je ova manifestacija, što se lova i ribolova tiče, najveća na ovim prostorima, što potvrđuje i 20 godina postojanja. Ujedno je dobra prilika za prenašanje znanja s obzirom da je i edukativnog karaktera – istaknuo je na otvorenju varaždinski župan Predrag Štromar.

Sajam je, prema riječima gradonačelnika Habuša, centralno mjesto okupljanja lovaca i ribolavaca te jedno od rijetkih događanja koje je zadržalo tradiciju.

Otvorenju je nazočio i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

– Naši lovci i ribolovci zaslužuju ovako dobro posložen sajam, koji iz godine u godinu raste. Hrvatska sve više ulaže u lovišta, u pripremi je novi Zakon o lovstvu, riblji fond raste. Ovo je odličan sajam na kojem se spaja turizam, lovstvo, ribolov zajedno s edukativnom notom -zaključio je te obišao sajam žaleći što ne može ostati ostale dane.

Sajam je u slavljeničkom tonu, s obzirom da nekoliko jubileja – dvadeset godina postojanja sajma, 80 godina Športsko ribolovnog saveza te 90. obljetnica Lovačkog saveza.

– Prije devedeset godina, točnije, u prosincu 1925. godine, dvadeset i jedno lovačko društvo iz Hrvatske, osnovalo je Savez koji u kontinuitetu radi do danas i broji 62 tisuće članova. Smatram da imamo pravo reći kako dobro radimo. Sajmovi su prigode da pokažemo što smo radili, a ovaj varaždinski je uistinu tradicionalan – rekao je Đuro Dečak, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza.

O razvoju ribolovnog turizma brine se Športsko ribolovni savez.

– Savez broji preko 40 tisuća ribolovaca i preko četiristo ribolovnih društava i udruga. Nastupamo na svim međunarodnim natjecanjima, odlično smo organizirani. Riblji fond je bogatiji posljednjih godina, a mnogo radimo na razvoju ribolovnog turizma – istaknuo je Vladimir Sever, predsjednik Hrvatskog športskog ribolovnog saveza.

Posjetitelji mogu uživati u ponudi izlagača, atraktivnim izložbama – zmija, gljiva, sokolara, jastreba, a bogata je i gastronomska ponuda.

Novina je i večernji program, koji započinje iza 19 sati u bistrou Time Out, koji se nalazi u sklopu Arene. Danas će se izvesti glazbeno scensko djelo Kajbare, autora Mladena Medaka Gage, a u subotu će nastupati i trbušne plesačice iz Zagreba.

> Mladen Medak Gaga pred varaždinskom publikom izvodi svoj poznati ‘Kajbare’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije