Učenici Srednje škole Ludbreg sudjelovali u međunarodnom projektu Mirno more

U razdoblju od 19. do 26. rujna, dvoje učenika Srednje škole Ludbreg, Antonio Vlahović, 2.d i Nikolina Bestijanić, 2.e sudjelovali su u međunarodnom projektu ‘Mirno more’, na temelju njihove izvrsnosti u školskim postignućima, ali i izvannastavnim aktivnostima, prenosi Ludbreg.hr.

Udruženje Mirno more je austrijsko udruženje koje svakog ljeta organizira i realizira projekt pod nazivom Friedensflotte A1 (Flota mira).

Radi se o projektu gdje mladi srednjoškolci, različitog nacionalnog i socijalnog podrijetla i statusa, uz upoznavanje jadranske obale i mnogobrojnih otoka, uče vrline ophođenja i druženja, a uz sve to pruža im se mogućnost sklapanja novih prijateljstava koja prerastaju i etničke i društvene granice.

Učenici Varaždinske županije plovili su na dva broda – Vitrena i Mima pod vodstvom skipera i pedagoške voditeljice. Kako im je zaista bilo, opisuju Antonio i Nikolina u nastavku, a prilažemo i fotografije.

Putovanje, ekipa, skiperi, koskiperi i profesorice, svi su bili super! Upoznali smo mnogo novih pojmova što se tiče jedrilice i upravljanja jedrilicom (npr. čaklja, muring…). Jedrili smo i po lošem i po lijepom vremenu. Naučili smo kako je to živjeti bez da nam roditelji ili skrbnici kuhaju i čiste. Sve smo radili sami i to je bilo novo iskustvo kojim smo se naučili odgovornosti. Isto tako, ovaj projekt potiče i toleranciju, kao i poštivanje svih ljudi bez obzira na kulturne i socijalne različitosti. Sedam punih dana proveli smo s potpuno nepoznatim ljudima i nismo se svađali nego smo prihvatili svakoga kakav jest. Puno vremena proveli smo u šali, smijehu, zabavi. Zahvaljujući Tonču i Juri pjevali smo uz zvukove harmonike i gitare.

Plesali smo, plovili po mirnom ali i nemirnom moru, kupali se, upoznavali našu lijepu obalu. Sve je bilo divno i opet smo se uvjerili u istinitost izreke: ‘Sve što je lijepo, kratko traje!’ Posjetili smo Kaštel Gomilicu, Rogač i Grohote na otoku Šolti, Stari Grad na otoku Hvaru, uvalu Luka, otok Mrduju, uvalu Tiha, uvalu Bobovišća i uvalu Blaca na otoku Braču te Split.

U marini Kaštel Gomilica održane su igre za mlade, debate i radionice. Glavna tema su bile izbjeglice. Svatko je u tim radionicama mogao naći zabavu za sebe. Od izrade bedževa, sviranja bubnjeva, izrade šešira i brodica od novina, tečaj hitne pomoći i još mnogo toga.

U četvrtak, 24. rujna, sve jedrilice (bilo ih je 108) formirale su flotu, te smo na ugovoren znak svi pustili balone napunjene helijem u znak mira. Naravno, na balonima su bile ispisane poruke mira ili naše želje. Nažalost, druženju je došao kraj. U subotu nismo dopustili da zavlada tuga zbog rastanka nego smo sve popratili smijehom, veseljem, pjesmom.

I na kraju moja poruka svim učenicima jest da se trude, budu dobri i uče jer će se sve to nagraditi.

Imamo odličan slogan škole: ‘Znanje i rad-ključ uspjeha!’ Toga se trebamo držati!

Želim idućim učenicima mirno more te ugodno i zabavno druženje!
Nikolina Bestijanić, 2.e

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije