Županija izumire, pozitivan prirast jedino u Beretincu, Petrijancu i Visokom

– Broj stanovnika u Varaždinskoj županiji u razdoblju od 2001. do 2011. pao je za 10 tisuća ljudi, što je u prosjeku 1000 ljudi manje svake godine. Prošle godine rođeno je 1462 djece, a umrlo je 2094, što su jasni pokazatelji kako je naša županija pri samome dnu indeksa vitalnosti. Stanje što se tiče demografske slike je vrlo loše i nešto moramo poduzeti – rekao je zamjenik župana Alen Kišić na okruglom stolu ‘Demografska slika Varaždinske županije – stanje i perspektive’, održanom 5. listopada u Županiji.

Cilj je bio raspraviti oko odrednica demografske slike Varaždinske županije i razmatranje mjera koje mogu potaknuti demografski rast i pridonijeti oporavku demografskih pokazatelja u narednom razdoblju.

– Pozvali smo danas najrelevantnije stručnjake da se upoznamo s mjerama koje možemo poduzeti kako bismo popravili situaciju. Kome ćemo graditi škole ako neće biti stanovnika? Dosta mladih odlazi u veće sredine, u inozemstvo. Od 28 općina na području županije samo je u Beretincu, Petrijancu i Visokom pozitivan vitalni indeks, što znači da je više rođenih nego umrlih – nastavio je Kišić.

– Ovaj je prostor dugo vremena bio visoko natalitetno područje, ali se dosta stanovništva odselilo. Problem je u ekonomskoj i socijalnoj politici, stoga se treba okrenuti mlađim ljudima i razvoju dijelova županije na način da se stanovništvo naseljava na širem prostoru – rekao je Anđelko Akrap, voditelj Katedre za demografiju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

– Tisuću eura po novorođenčadu, ono što se pojavilo u medijima posljednjih dana, može pomoći smanjenju siromaštva, ali neće puno pomoći porastu nataliteta. Sva novčana davanja pomažu natalitetu toliko koliko i rode – zaključio je Vlado Puljiz, osnivač i šef Katedre za socijalnu politiku na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Prema riječima Nine Žganeca, profesora na Pravnom fakultetu u Zagrebu, socijalna politika u Hrvatskoj je prije svega reaktivna, što znači da reagiramo na ono što se događa.

– Intencija ovog skupa je da se obiteljska, demografska i socijalna politika počinju provoditi proaktivno, a ne rekativno te da se definiraju konkretne mjere koje će socijalnu politiku učiniti efikasnijom i drugačijom te Varaždinsku županiju atraktivnijom za naseljavanje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije