Zgrada bivšeg Centra Tomislav Špoljar stoji prazna, tko će biti novi stanari?

Nakon što je prošle godine otvorena nova zgrada Centra Tomislav Špoljar na prostoru bivše vojarne u Križanićevoj ulici u Varaždinu i nastava se već drugu školsku godinu odvija u toj zgradi, stara zgrada na Graberju je ostala prazna i neiskorištena, a njen potencijal vidjeli su iz nekoliko gradskih udruga i društava. Za informacije o novoj namjeni zgrade, upitali smo u Grad, iz kojeg su istaknuli kako se već radi na njenoj prenamjeni.

– Način korištenja i budući korisnici prostora u nekadašnjoj zgradi Centra Tomislav Špoljar bit će poznati tek kada se obavi detaljno snimanje postojećeg stanja te nakon toga određeni nužni zahvati na zgradi kako bi ona bila ponovno stavljena u funkciju. Taj postupak je već pokrenuo Upravni odjel za komunalni sustav. Trenutno je u postupku identifikacija prostora i izrada tlocrtnog plana sa ucrtanim izljevnim mjestima i električnim priključnicama. Po dovršetku, isti će biti prezentiran gradonačelniku kao podloga za donošenje konačne odluke o načinu korištenja predmetnog prostora, odnosno za eventualno raspisivanje natječaja – rekli su nam iz Grada na upit.

Prema riječima nadležnih, postoji dosta zahtjeva i upita udruga za sada, što dosta govori o potrebama, ali i bogatim aktivnostima udruga i institucija koje žele osigurati adekvatan prostor za svoje djelovanje. Među njima se nalaze Društvo naša djeca, Zajednica tehničke kulture, ali i Centar za mlade Grada Varaždina.

– Što se tiče najava i razmišljanja o budućem korištenju tog atraktivnog prostora, gradonačelnik Goran Habuš je već u nekoliko navrata javno rekao da će se Društvu Naša djeca osigurati adekvatan prostor preseljenjem u bivšu zgradu Centra Tomislav Špoljar. Od takvog rješenja se nije odustalo i sve se dosadašnje aktivnosti usmjeravaju ka tom cilju, koji bi DND-u omogućio primjerene uvjete rada s djecom. Isto tako, gradonačelnik je sklon ideji da se u dio tog prostora preseli Zajednica tehničke kulture, a isto tako, nije odbačena ni mogućnost djelovanja Centra za mlade grada Varaždina u tom prostoru, što je vrlo kompatibilno sa prije nabrojenim aktivnostima – odgovor je Grada na pitanje o mogućim korisnicima zgrade.

Kako doznajemo od Jelene Mikić, ravnateljice Društva naša djeca Varaždin, još uvijek nema službene potvrde o useljenju u novi prostor, iako su bili na sastanku s gradonačelnikom i razgovarali o toj opciji.

– Razgovarali smo o tome s gradonačelnikom, ali još ništa nije sigurno. Čekamo natječaj koji bi tek trebao biti objavljen pa ćemo se prijaviti kad on izađe. Mi još uvijek možemo boraviti u zgradi FOI-a, međutim oni planiraju na tom mjestu raditi kampus, stoga ćemo trebati neko trajno riješenje. Ukoliko ćemo biti preseljeni u staru zgradu Centra Tomislav Špoljar zajedno s još nekim udrugama i društvima, pristat ćemo na to, naravno, ako će svim korisnicima prostora odgovarati takva podjela s obzirom na djelatnosti i potrebe – komentirala je Jelena Mikić mogućnost preseljenja na novu adresu.

Iz Zajednice tehničke kulture grada Varaždina rekli su kako još uvijek nemaju nikakvih informacija o preseljenju.

– Zasad ne znamo ništa o tome, jedino znamo da iz sadašnjeg prostora, odnosno prve zgrade Sveučilišta Sjever (jedine koja je ostala neobnovljena) moramo iseliti, jer bi krenuli na proljeće s radovima na zgradi, dok bi s preuređenjem unutrašnjeg dijela zgrade krenuli i prije. Stoga bi za nekih mjesec dana morali biti vani iz zgrade, ali službenu informaciju o preseljenju u novi objekt još nemamo. Spominjala se i zgrada Centra Tomislav Špoljar, no to ne mogu potvrditi, sve dok ne dobijemo službenu potvrdu iz Grada – rekao nam je u telefonskom razgovoru tajnik Zajednice tehničke kulture Grada Varaždina Drago Labaš.

Za komentar smo upitali i Vanju Horvat, predsjednicu Savjeta mladih Grada Varaždina, koja je istaknula kako je postojeća zgrada Doma željezničara, odnosno Centra za mlade adekvatan prostor, ali postoje određeni problemi kojima bi se trebalo pristupiti kako bi mogli iskoristiti ukupan potencijal zgrade.

– Smatramo kako dosadašnja zgrada zadovoljava sve naše arhitetktonske uvjete, a odgovara nam i njezina kvadratura, kao i funkcionalnost, ali još uvijek postoji problem grijanja. Ukoliko se taj i problem sigurnosti riješi, mi bismo željeli ostati u zgradi u kojoj smo sad, jer preseljenje u Centar Tomislav Špoljar smatramo polovičnim rješenjem, s obirom da je manji prostor od onog koji sad koristimo. Ali ako se ti problemi ne riješe, smatramo da bi bilo potrebno pronaći drugi akdevatan prostor. Imamo ugovor o najmu do 2017. godine, a nakon toga ćemo vidjeti što ćemo dalje – komentirala je Horvat mogućnost preseljenja na novu lokaciju.

Nakon svega, vidljivo je da će zgrada koja trenutno stoji prazna dobiti nove stanare, međutim, koji će to točno biti, još uvijek se ne može tvrditi sa sigurnošću. Zainteresiranih za prostor ima, a nakon provedenog natječaja, znat će se ime novih stanara i korisnika prostora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije