Pada postotak učitelja koji štrajkaju, no pregovori s Vladom se nastavljaju

Štrajk u obrazovanju nastavlja se i danas, s obzirom da sindikati i resorno ministarstvo na jučerašnjem sastanku u Zagrebu nisu postigli nikakav dogovor.

Tako je u ponedjeljak, 28. rujna, do 15 sati prema podacima Ureda državne uprave u Varaždinskoj županiji, u štrajku bilo 54,37% djelatnika (zbroj osnovnih i srednjih škola), dok je njih 45,63% održavalo nastavu.

> Štrajk prosvjetara podijelio zbornice, oko 40 posto učitelja redovno radilo

Ipak, čini se kako su sindikati zadovoljni ovim odazivom.

– Sindikat je izuzetno zadovoljan odazivom članova i ponosna sam na njih, kao i na one koji nisu u sindikatu, ali su se priključili štrajku – rekla nam je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

Upitali smo je za komentar na izjavu premijera Milanovića, koji prihvaća da treba razgovarati, ali nakon izbora.

– Premijer Milanović kad bi usitinu cijenio prosvjetu, odmah bi pronašao rješenje i potpisao zatraženo – kazala je Šprem te dodala kako se štrajk nastavlja i danas, kada će se nastaviti s pregovorima od kojih sindikalisti očekuju konkretna rješenja, a ne obećanja.

Ministar Mornar je pak, prema pisanju portala Index.hr, izrazio žaljenje što je došlo do štrajka i što djeca ostaju bez svog ustavnog prava na obrazovanje, makar na kraće vrijeme.

– To je vječna dilema čije je ustavno pravo jače – sindikata da štrajkaju ili djece da imaju obrazovanje. Nama je užasno žao što je došlo do te situacije. Podržavamo zahtjeve prosvjetara za većim plaćama, mislimo da one moraju biti veće, ali ‘tajming’ nije baš sretan.

Pregovori se nastavljaju danas, 29. rujna od 15.30 sati u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije