Štrajk prosvjetara podijelio zbornice, oko 40 posto učitelja redovno radilo

Aktualna tema ovih dana je štrajk u obrazovnom sektoru, koji je započeo prošli petak, a nastavio se i danas.

> Sanja Šprem: Štrajk u obrazovanju trajati će do ispunjenja zahtjeva

Prema podacima Ureda državne uprave u Varaždinskoj županiji, prvog dana štrajka, dakle u petak, u županijskim osnovnim školama štrajkalo je 1150 djelatnika, dok je njih 648 radilo (u brojku su uključeni nastavnici razredne i predmetne nastave, stručni suradnici i administrativni radnici). Ukupan broj djelatnika iznosi 2084 (u to su uključeni i djelatnici koji su na bolovanju ili pak na drugom radnom mjestu).

Što se pak srednjih škola tiče, od 1183 djelatnika u obrazovnom sustavu, 496 ih je bilo u štrajku, dok je više je njih radilo – 522.

Dakle, u štrajku u Varaždinskoj županiji sudjelovalo je 58,45% djelatnika, a 41,55% nije sudjelovalo već je redovno održavalo nastavu.

Sudeći prema onome što smo doznali u razgovoru s učiteljima iz škola s područja Varaždinske županije, u zbornicama po pitanju štrajka vlada poprilično podijeljena atmosfera.

– Štrajkalo se u obje moje škole, ali više nas je odlučilo raditi. Nažalost, to je izazvalo neke prilično mučne rasprave u zbornici. Kasnije, kada sam vidjela komentare na društvenim mrežama i statuse nekih mojih prijatelja i poznanika, još mi je više pozlilo od svega. No, bez obzira što nisam štrajkala, dajem načelnu podršku kolegama koji su odlučili podržati sindikate i koji to čine u najboljoj vjeri. Jer situacija je ipak malo složenija – rekla nam je Lucija Katančić, profesorica engleskog jezika u Osnovnoj školi ‘Vladimir Nazor’ Sveti Ilija i u Osnovnoj školi Martijanec, jedna među brojnim učiteljicama i učiteljima koji nisu sudjelovali u štrajku.

Ona smatra da postoji mnogo više pitanja, ne nužno vezanih uz visinu plaća, oko kojih su se prosvjetni djelatnici trebali zauzeti već znatno ranije.

– Onda bi možda i stav javnosti prema nama bio bitno drugačiji. Druga stvar je što je štrajk organiziran na brzinu, mnogi se nisu ni snašli, a čula sam u zbornici i komentare poput ‘pa ni ne znam za kaj se štrajka’.

Naša sugovornica smatra da je aktualnoj Vladi obrazovanje ‘zadnja rupa na svirali’.

– A još više se bojim kako će biti kada se vlast promijeni. Naravno da se trebamo izboriti da se takav odnos prema obrazovanju promijeni. Ali nekako mi se čini da ovo i sada nije način. Slažem se s tim da su učitelji podcijenjeni, da nas se uglavnom šikanira i da velik dio javnosti misli da smo uhljebi. Ali osim rada u nastavi postoje mnogobrojne obaveze koje učitelji svakodnevno obavljaju te nerijetko stavljaju vlastite obitelji iza svojih školskih obaveza. No to javnost ne zanima – napominje Lucija Katančić.

Tijekom današnjeg popodneva predstavnici sindikata koji su pokrenuli štrajk, u Zagrebu su se sastali s članovima resornog ministarstva kako bi se pokušali dogovoriti i iznaći rješenje najbolje za obje strane.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije