Lepoglavski branitelji promijenili Statut ne bi li privukli više mladih članova

Intoniranjem himne i minutom šutnje za poginule i preminule branitelje s radom je započela redovita godišnja Skupština udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava kojoj su uz članove Udruge nazočili i njihovi gosti, gradonačelnik Marijan Škvarić, njegov zamjenik Hrvoje Kovač, predsjednik Gradskog vijeća grada Lepoglave Robert Maček te predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga grada Ivanca i Lepoglave, braniteljskih udruga 7. i 2. gardijske brigade, braniteljskih udruga iz susjednih općina te predstavnike udruge P.A.S., DVD-a Višnjice i Prve kubure Višnjica.

– Za sve poginule branitelje s područja grada Lepoglave, njih 11, organizirali smo ili sudjelujemo u organizaciji memorijalnih natjecanja. Organizirali smo nekoliko tribina, posjetili za božićne blagdane obitelji naših poginulih branitelja, bili smo jedni od inicijatora proslave Dana branitelja Varaždinske županije te sudjelovali u mimohodu organiziranom za tu prigodu u Varaždinu, uključili smo se u Dane otvorenih vrata udruga u Lepoglavi, sudjelovali na hodočašću u Ludbregu, posjetili Vukovar – istaknuo je brigadni general Zdravko Jakop, predsjednik udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava, govoreći o provedenim aktivnostima u 2015. godini dodajući kako će neke planirane aktivnosti, koje još to nisu, biti provedene do kraja godine, piše Lepoglava.net.

Naglasio je da se udruga Branitelji Hrvatske Lepoglave protekle godine svojim programima i projektima, kao nositelj ili partner Gradu Lepoglavi, javila na nekoliko natječaja, od onih na gradskoj do onih na državnoj razini.

U većini slučajeva s uspjehom dobivši financijsku potporu za obilježavanje spomena na poginule branitelje s područja grada Lepoglave te obnovu spomen obilježja poginulima u Domovinskom ratu u visini od gotovo 50 tisuća kuna.

Što se programa rada za iduću godinu tiče plan Udruge je minimalno zadržati postojeću razinu aktivnosti uz nastojanje realizaciju još nekih projekata kao što su snimanje dokumentarnog filma o 11-orici poginulih branitelja s područja grada Lepoglave te uređenja njihova zajedničkog spomen obilježja.

Jedan od razloga sazivanja Skupštine bila je promjena Statuta, a radi s usklađivanjem sa Zakonom o udrugama koji na snagu stupa početkom listopada, a odnosi se na donošenje odluke o likvidatoru.

Pored toga, u Statut su unesene dopune vezane za članstvo pa će tako od sada pridruženi članovi moći biti i osobe koje nemaju braniteljski status, ali podupiru programe i ciljeve Udruge.

Time Udruga u svoje članstvo želi uključiti, prvenstveno, što više mladih.

Također, prihvaćen je prijedlog da se vodstvo Udruge bira na mandat od dvije godine, a ne kao što je to bilo dosad na četiri godine.

– Domovina se brani i u miru i svi zajedno moramo doprinijeti razvoju, prije svega grada u kojem živimo. Pri tom moramo sačuvati istinu o Domovinskom ratu te se zauvijek sjećati naših poginulih branitelja – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić pozdravljajući članove Skupštine, dok je predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga grada Ivanca i Lepoglave Ljudvek Cikač, između ostalog, podsjetio na veliku ulogu ovog kraja u obrani Hrvatske.

– Zbrinuli smo veliki broj izbjeglica, a oko 4.500 ljudi s područja djelovanja bivšeg ureda za obranu općine Ivanec sudjelovalo je, kao pripadnici raznih postrojbi, u Domovinskom ratu – istaknuo je Cikač.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije