FOTO: Plac na Gmajni nudi za svakoga ponešto dok se čeka ‘srakarski gulaš’

>> FOTO: Plac na Gmajni nudi za svakoga ponešto dok se čeka “srakarski gulaš”

Za vrijeme trajanja Dana Miholja, nedjelja je rezervirana za tradicionalni Plac na Gmajni koji se svake godine održava ispred Doma kulture u Sračincu. Brojne udruge na štandovima izlažu svoje radove i rukotvorine. Osim samih štandova, održava se i različit popratni program poput podjele besplatnog gulaša za posjetitelje, izložbe malih životinja, Trakošćanskih streličara gdje posjetitelji treniraju gađanje iz luka, nastup kuburaša iz Maruševca i brojni drugi programi.

Također, brojni okupljeni mogu se okušati u ribolovu, jer je ŠRK Sračinec postavio bazen s ribama koje će kasnije biti pripremljene prema tradicionalnoj recepturi.

Svega nekoliko metara dalje, postavljen je i zabavni park s nezaobilaznim ‘treskačima’ i vrtuljcima, kako bi i oni najmanji mogli doživjeti ovaj događaj.

Iako je program šarolik i za svakog se može pronaći nešto, centralni događaj je ipak ‘srakarski gulaš‘ , kojeg pripremaju najbolji kuhari iz županije, a besplatan je za sve posjetitelje.

– Možemo reći da nam je ovo jubilarni peti gulaš i nadamo se da će ova priča zaživjeti i dalje. Utrošeno je 150 kilograma čistog mesa srne i vepra, otprilike 50 kilograma luka, 20 kilograma rajčice i paprike, a bez vrganja to ne može biti pravi gulaš, tako da smo upotrijebili i 30 kilograma vrganja. Koristimo samo kvalitetne domaće sastojke, a sveukupna masa je otprilike 500 litara, odnosno za 1.200 obroka u slobodnoj procjeni – rekao nam je Anđelko Levanić, jedan od kuhara zaduženih za pripremu gulaša.

Kako doznajemo od kuhara, svake godine je sve veći odaziv, prvenstveno stanovnika Sračinca, ali dolaze i ljudi iz okolnih mjesta, a gulaš nestane u manje od dva sata.

Pripreme za ovakvu količinu gulaša traju nekoliko dana, s obzirom na količinu sastojaka koji su utrošeni u pripremu ove delicije.

– Ekipa od desetak osoba radi četvrtak manjim intenzitetom priprema, petak također, a udarni dan je subota, jer se priprema sve za nedjelju i radi se četiri, pet sati u komadu, dok je nedjelja samo finoća, odnosno samo kuhanje koje traje nekoliko sati – objasnio je proces pripreme Anđelko Levanić.

Dok se čeka gulaš, brojni posjetitelji provode vrijeme u razgledavanju štandova, a sve uz pratnju tamburaša, s kojima su mnogi zaplesali, čak i kuharsko osoblje, ali i načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Mnogi su vrijeme do gulaša kratili razgledavajući izložbu malih životinja gdje su izloženi kunići, zagorski purani, poniji, kokoši, psi, pa čak i jedan piton, ali i vijetnamske svinje.

Kasnije se program seli na igralište iza Doma kulture, gdje će se od 16.30 održati prvenstvena nogometna utakmica II. ŽNL – Zapad Varaždin između NK Sračinec i NK Svibovec Podravski, a na jezeru Kocinka održat će se Ribički kup Općine Sračinec u lovu ribe na plovak u organizaciji ŠRK Sračinec.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije