Za vrijeme trajanja Dana Miholja, nedjelja je rezervirana za tradicionalni Plac na Gmajni koji se svake godine održava ispred Doma kulture u Sračincu. Brojne udruge na štandovima izlažu svoje radove i rukotvorine. Osim samih štandova, održava se i različit popratni program poput podjele besplatnog gulaša za posjetitelje, izložbe malih životinja, Trakošćanskih streličara gdje posjetitelji treniraju gađanje iz luka, nastup kuburaša iz Maruševca i brojni drugi programi.
Također, brojni okupljeni mogu se okušati u ribolovu, jer je ŠRK Sračinec postavio bazen s ribama koje će kasnije biti pripremljene prema tradicionalnoj recepturi.
Svega nekoliko metara dalje, postavljen je i zabavni park s nezaobilaznim ‘treskačima’ i vrtuljcima, kako bi i oni najmanji mogli doživjeti ovaj događaj.
Iako je program šarolik i za svakog se može pronaći nešto, centralni događaj je ipak ‘srakarski gulaš‘ , kojeg pripremaju najbolji kuhari iz županije, a besplatan je za sve posjetitelje.
– Možemo reći da nam je ovo jubilarni peti gulaš i nadamo se da će ova priča zaživjeti i dalje. Utrošeno je 150 kilograma čistog mesa srne i vepra, otprilike 50 kilograma luka, 20 kilograma rajčice i paprike, a bez vrganja to ne može biti pravi gulaš, tako da smo upotrijebili i 30 kilograma vrganja. Koristimo samo kvalitetne domaće sastojke, a sveukupna masa je otprilike 500 litara, odnosno za 1.200 obroka u slobodnoj procjeni – rekao nam je Anđelko Levanić, jedan od kuhara zaduženih za pripremu gulaša.
Kako doznajemo od kuhara, svake godine je sve veći odaziv, prvenstveno stanovnika Sračinca, ali dolaze i ljudi iz okolnih mjesta, a gulaš nestane u manje od dva sata.
Pripreme za ovakvu količinu gulaša traju nekoliko dana, s obzirom na količinu sastojaka koji su utrošeni u pripremu ove delicije.
– Ekipa od desetak osoba radi četvrtak manjim intenzitetom priprema, petak također, a udarni dan je subota, jer se priprema sve za nedjelju i radi se četiri, pet sati u komadu, dok je nedjelja samo finoća, odnosno samo kuhanje koje traje nekoliko sati – objasnio je proces pripreme Anđelko Levanić.
Dok se čeka gulaš, brojni posjetitelji provode vrijeme u razgledavanju štandova, a sve uz pratnju tamburaša, s kojima su mnogi zaplesali, čak i kuharsko osoblje, ali i načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.
Mnogi su vrijeme do gulaša kratili razgledavajući izložbu malih životinja gdje su izloženi kunići, zagorski purani, poniji, kokoši, psi, pa čak i jedan piton, ali i vijetnamske svinje.
Kasnije se program seli na igralište iza Doma kulture, gdje će se od 16.30 održati prvenstvena nogometna utakmica II. ŽNL – Zapad Varaždin između NK Sračinec i NK Svibovec Podravski, a na jezeru Kocinka održat će se Ribički kup Općine Sračinec u lovu ribe na plovak u organizaciji ŠRK Sračinec.