Pomoćnici u nastavi: Jedan projekt uspješno priveden kraju, drugi započinje

U Županijskoj palači u Varaždinu održana je završna konferencija projekta ‘Osiguravanje pomoćnika učenicima u školama Varaždinske županije’, ujedno i uvodna konferencija novog projekta ‘Veliki za male’. Na konferenciji su predstavljeni projektni rezultati i iskustva sudionika projekta u kojem se učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama, uključenima u redovne programe osnovnih i srednjih škola, osigurala adekvatna podrška u nastavi u vidu pomoćnika.

Konferenciju je otvorio župan Varaždinske županije Predrag Štromar koji je zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji ovog izuzetno vrijednog projekta, a posebno AZRA-i, Fakultetu organizacije i informatike Varaždin, Hrvatskom zavodu za zapošljavanje te školama kojima je osnivač Varaždinska županija, a koje su sudjelovale u projektu.

– Vidjeli smo da je projekt odlično završio i sad ulazimo u jedan novi. Posebno me veseli napredak učenika u učenju jer pokazuje koliko je takva pomoć važna za kvalitetniji rad u školi, a u budućnosti za kvalitetniji i uspješniji život. Prvenstveno zahvaljujem svim pomoćnicima u nastavi koji su omogućili učenicima s poteškoćama da se lakše snađu i da lakše uče, a zatim veliko hvala i svima koji su omogućili da se taj projekt uopće ostvari – naglasio je župan Štromar te dodao da se tim projektom značajno utjecalo i na povećanje svijesti javnosti, medija i relevantnih institucija o važnosti uključivanja djece s teškoćama u redovne odgojno-obrazovne programe i njihovu uspješnu socijalizaciju.

Naime, u projektu ‘Osiguravanje pomoćnika učenicima u školama Varaždinske županije’ sudjelovale su 92 nezaposlene osobe registrirane na tržištu rada koje su radile kao pomoćnici devedeset dvojici učenika iz srednjih i osnovnih škola kojima je osnivač Županija.

Vrijednost cijelog projekta bila je preko tri milijuna kuna, koje su u potpunosti osigurane iz Europskog socijalnog fonda.

U nastavku je voditeljica spomenutog projekta iz AZRA-e Martina Klopotan Tuk predstavila projekt koji je uspješno završio te najavila novi projekt ‘Veliki za male’ koji bi uskoro trebao započeti s provedbom, a također se tiče osiguravanja pomoćnika učenicima s teškoćama.

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti preko 2,5 milijuna kuna, a 92posto financiranom iz Europskog socijalnog fonda, dok ga s 8 posto financira Varaždinska županija.

U njemu sudjeluje 61 učenik u osnovnim i srednjim školama te 60 pomoćnika u nastavi i jedan stručni komunikacijski posrednik.

Svrha ovog projekta jest učenicima s teškoćama u razvoju uključenima u redovne programe osnovnih i srednjih škola pružiti i odgovarajuću potporu u vidu pomoćnika u nastavi, kako bi se osigurali uvjeti za unapređenje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje.

Trajanje projekta predviđeno je do 31. kolovoza 2016. godine.

Nakon predstavljanje projekata pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport mr.sc. Miroslav Huđek naglasio je kako je Varaždinska županija ponosna što je uspješno provela jedan od najzahtjevnijih projekata dosad.

– Osnovne i srednje škole Varaždinske županije ukupno su od 2013. godine sudjelovale u 88 projekata, čija je vrijednost preko 4 milijuna eura. Prolaznost naših projekata veća je od 80%. Samo ove godine mi već imamo preko 20 milijuna kuna europskih projekata, što dokazuje naš kvalitetan i učinkovit rad – naglasio je pročelnik Huđek.

Na završnoj konferenciji sudjelovali su i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Varaždin Jasenka Hutinski, prof.dr.sc. Violeta Vidaček- Hainš s Fakulteta organizacije i informatike, ravnateljica OŠ Sračinec Lidija Valec te jedan od pomoćnika u nastavi Goran Pokos.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije