U subotu, 19. rujna, u 10 sati na Franjevačkom trgu, ispred Županijske palače u Varaždinu, održat će se predstavljanje zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda varaždinskog kraja u izvedbi Udruge kuhara Varaždinske županije. Tako će svi posjetitelji moći kušati zaštićene prehrambene proizvode, a dijelit će se i prigodna brošura.
Naime, stanovnici Varaždinske županije čuvaju dugogodišnju tradiciju proizvodnje domaćih jela i uzgoja autohtonih životinja ovog kraja pri čemu bogatstvo okusa i ukusa predstavlja plod tradicije, truda i rada uz korištenje znanja obogaćenih specifičnim povijesno-geografskim uvjetima prostora.
Posebnost upravo takvih tradicionalnih proizvoda otkrili su ponajprije kao gostoljubivi domaćini, koji su oduvijek nastojali dati više dragom gostu koji bi sjedao za njihov stol.
Tako su danas tradicionalni proizvodi redovito proizvodi vrhunske kvalitete, odnosno dodane vrijednosti, kako zbog bolje kakvoće sirovine, tako i zbog korištenja tradicionalnih tehnoloških postupaka.
Stoga budućnost ovih jedinstvenih proizvoda nije samo u njihovoj zaštiti, već upravo u prenošenju znanja i vještina, odnosno naslijeđene tradicije s koljena na koljeno.
Podsjetimo, na području Varaždinske županije danas je zaštićeno čak 13 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda; varaždinsko zelje, vidovečki gibanik, meso zagorskog purana, ludbeški rozetlin, varaždinski klipić, trnovečka makovnjača, purek z Bednje, zagorski puran z varaždinskog kraja, kučanski koščičjak, varaždinsko bučino ulje, varaždinski medenjaci, domaća prirodna medena rakija i vabučin.