Peta osnovna: ‘Igračke, bojanke i bojice ne trebaju prijevod’

Učenici i učitelji Pete osnovne škole Varaždin pokrenuli su humanitarni projekt pomoći djeci-izbjeglicama ‘Igračke, bojanke i bojice ne trebaju prijevod’. Inicijativu je dao Dječji forum škole.

Danas je postavljena izložba naslova novinskih članaka i fotografija djece-izbjeglica, djeca su, sukladno dobi, upoznata s aktualnim dolaskom izbjeglica u zemlju, a posebno sa potrebama najranjivih među njima, djece.

Kako su strah i nesigurnost, odvojenost od doma i obitelji univerzalni na svim jezicima, a jednako tako osmijeh, dobrodošlica, prihvaćanje, suosjećanje, igra, crtež, ljubav, prijateljstvo – ne trebaju prijevod, zajedničke su to potrebe svih ljudi, od danas će učenici škole prikupljati igračke, bojanke, mape, bilježnice, likovni pribor, olovke, gumice, šiljila…za svoje vršnjake u izbjegličkim centrima, za opremanje dječjih kutaka.

U školi će se sjedećeg tjedna održati projektno-integrativni tjedan u kojem će predmetni učitelji, učiteljice razredne nastave, razrednici i stručni suradnici približiti život djece u ratom ili sukobima zahvaćenom području, njihovu kulturu i povijest, računati prijeđene kilometre od njihovih zemalja do Hrvatske i željene Europe, crtati i slikati motive inspirirane naučenim.

Projektno-integrativni tjedan završit će izložbom učeničkih radova u holu škole, a sa Gradskim Crvenim križom već su obavljeni razgovori o distribuciji prikupljenih igračaka i pribora za, bude li otvoren izbjeglički centar u Varaždinu za varaždinski Centar, a dio će otputovati u već otvorene Centre za izbjeglice u Hrvatskoj.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije