I NJIMA JE HLADNO Napuštene životinje teško podnose zimu, pomozite im!

Temperaturne minuse, koji ovih dana haraju našim krajevima, osim ljudi teško podnose i životinje, stoga brojne udruge apeliraju na građane i daju savjete kako pomoći životinjama ovih hladnih dana.

– Ne držite pse na lancu, utoplite im kućice, stavite im deke. Osim toga, nekoliko puta dnevno psima dajte mlaku vodu i malo više hrane nego inače. Psi za zagrijavanje vlastitog tijela za hladnih dana koriste puno više energije, tako da ih treba i više hraniti. Idealno bi bilo kad bi životinja, barem kroz noć, bila smještena u zatvorenu, grijanu prostoriju – rekla je Gordana Lacko iz varaždinske Udruge Spas.

Nažalost, mnogo je napuštenih životinja koje su napuštene u skloništu, a varaždinsko se, ističe Lacko, ‘bori iz dana u dan’.

– U Spasu je polovica pasa u grijanim prostorijama, dok su ostali, koji bolje podnose hladnoću u vanjskim boksevima, a zahvaljujući volonterima i zaposlenicima jučer smo im stavili slame u kućicu kako ne bi bili na ledu.

Osim toga, rekla je, svakodnevno dobivaju mlaku vodu, a dnevno je za potrebe obroka u Spasu potrebno i dvjestotinjak kilograma suhe hrane!

– Apeliram građane da, ako mogu, pomognu donacijama suhe hrane koja nam je itekako potrebna ovih dana. Primamo i deke, stare ručnike, svaka donacija je dobrodošla. Molimo građane da otvore svoja srca za životinje, ostavljaju hranu i vodu za lutalice u svojoj blizini.

Udruga svakodnevno dobiva dojave o napuštenim štencima, ali i onima koji ne prežive hladnoću.

– Hladnoća je stigla baš u nezgodnom periodu, kad se već kujice štene, a ako su lutalice, štenci brzo stradaju. Zato, građani, ne ostavljajte štence po šumama jer se za nekoliko sati smrznu! – rekla je Lacko.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije