Vrtićka djeca gazila varaždinsko zelje te najavila vidovečku Zeljarijadu

U jutarnjim satima danas, 15. rujna, djeca iz dječjih vrtića ‘Zeko’ iz Trnovca Bartolovečkog i ‘Škrinjica’ iz Vidovca, gazila su varaždinsko zelje, na OPG-u Cafuk u Domitrovcu te ga na taj način pripremila za kiseljenje. Svojevrsna je to uvertira u 18. vidovečku Zeljarijadu, koja počinje ovog petka.

> Bogat program na 18. Zeljarijadi: Zeljarske igre, noći, podjela Mega sarme

Nastavak je to projekta kojeg provodi Upravni odjel za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije.

Mališanima se pridružio i načelnik općine Vidovec Bruno Hranić, a s postupkom kiseljenja upoznala ih je Marija Cafuk, ‘gazdarica’ OPG-a.

Sudeći po dječjim izrazima lica, posjet je bio zanimljiv i nadasve edukativan.

Podsjetimo, Varaždinska županija osmislila je projekt koji ima za cilj upoznavanje najmlađih, odnosno predškolske djece s tradicionalnim proizvodima i autohtonim pasminama Varaždinske županije.

Naime, na području Varaždinske županije danas je zaštićeno čak 13 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda: varaždinsko zelje, vidovečki gibanik, meso zagorskog purana, ludbeški rozetlin, varaždinski klipić, trnovečka makovnjača, purek z Bednje, zagorski puran z varaždinskog kraja, kučanski koščičjak, varaždinsko bučino ulje, varaždinski medenjaci, domaća prirodna medena rakija i vabučin.

Na tragu toga, nastala je i ideja da se najmlađe stanovnike, tijekom pedagoške godine u vrtićima – na njima prihvatljiv i pristupačan način – upoznaje upravo s tradicionalnim proizvodima.

Drugi dio projekta odnosi se na primjenu i provjeru viđenog i u praksi pa se s tom namjerom organiziraju prigodni posjeti OPG-ovima gdje najmlađi onda mogu izravno vidjeti autohtone životinje, isprobati tradicionalne proizvode te povremeno i sudjelovati u njihovoj pripremi.

Upravo su posjeti djece pojedinim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i manifestacijama važni kako bi uživo vidjeli način pripreme pojedinog tradicionalnog proizvoda te kako bi i sami naučili prepoznati i razlikovati tradicionalne proizvode, a onda i kasnije u životu kao potrošači, davali prednost ‘domaćem’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije