Ove subote u Novom Marofu obilježava se Svjetski dan prve pomoći

Nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca diljem svijeta danas, u subotu, obilježavaju Svjetski dan prve pomoći kako bi naglasili važnost znanja i vještina pružanja prve pomoći kao prvog koraka u pomaganju ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi prije dolaska hitne medicinske službe, te potaknuli građane na savjesno i odgovorno ponašanje.

Povodom Svjetskog dana prve pomoći, Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca usmjerava pozornost na globalni demografski trend starenja stanovništva (do 2050. godine u svijetu se očekuje udvostručen udio osoba starijih od 60 godina) te je odabrana tema ‘Prva pomoć i starenje stanovništva‘.

Osobe starije životne dobi su ranjivije i izloženije zdravstvenim problemima kao što su bolesti srca i krvnih žila, dijabetes, depresija, bolesti mišićno-koštanog sustava, ozljeđivanje i druge. Starije osobe u najvećem su riziku od ozljeđivanja prilikom padova. Na taj način osobe starije životne dobi osposobljavaju se za prepoznavanje prvih znakova bolesti i ozljeda te pružanje prve pomoći sebi i drugima. Jačanjem njihove mobilnosti i samopouzdanja, jača se njihova osobna sigurnost što u konačnici rezultira zdravijom zajednicom.

Gradsko društvo Crvenog križa Novi Marof Svjetski dan prve pomoći već tradicionalno obilježava provedbom edukativne radionice ‘Prva pomoć-prava pomoć‘ u dječjim vrtićima, a svi koji se žele osposobiti za pružanje prve pomoći mogu se javiti u Gradsko društvo Crvenog križa Novi Marof i dogovoriti svoje sudjelovanje na tečaju prve pomoći koji se održavaju tijekom cijele godine.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije