Akcija Hodanjem do zdravlja 19. rujna u Varaždinu

U povodu uključivanja Varaždinske županije i Grada Varaždina u Nacionalni program ‘Živjeti zdravo’ Ministarstva zdravlja, čiji je cilj promocija zdravog stila života, pravilne prehrane i fizičke aktivnosti sa svrhom prevencije najčešćih kroničnih masovnih bolesti, poglavito kardiovaskularnih, danas je u Županijskoj palači održana konferencija za predstavnike medija.

Na konferenciji su zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb Ruža Jelovac, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Dražen Jagić, tajnik Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina Patrik Košćak te županijska koordinatorica za nacionalni program ‘Živjeti zdravo’ Irena Stipešević Rakamarić najavili javnozdravstvenu sportsko–rekreativnu akciju ‘Hodanjem do zdravlja’, koja će se u subotu, 19. rujna održati u Varaždinu. Akcija koja će započeti u 9 sati na varaždinskom Trgu kralja Tomislava sastoji se od brze šetnje unaprijed utvrđenom rutom po gradu i prema stadionu Sloboda i sportsko-rekreativnom centru TTS, prezentacije sportsko-rekreativnih aktivnosti i natjecanja Crossfit Varaždin 2015.

Varaždinska županija uključila se u nacionalni program ‘Živjeti zdravo’ zbog vrlo konkretnog razloga.

– U Varaždinskoj županiji umire 47 posto ljudi od kardiovaskularnih bolesti i njihovih posljedica, koje ujedno čine i najveći razlog smrtnosti na našem području. Jedan od načina borbe protiv tih bolesti je tjelesna aktivnost, odnosno hodanje i zato smo se uključili u ovu nacionalnu akciju, tim više što je nedavno Županijska skupština donijela Plan zdravstvene zaštite za trogodišnje razdoblje, u kojem je prvi od šest prioriteta upravo prevencija kardiovaskularnih bolesti – rekao je na konferenciji zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić.

U Varaždinskoj županiji u 2014. godini 203 osobe su umrle od srčanog udara, a 229 osoba od kronične ishemičke bolesti srca, dok je od moždanog udara umrlo 150 osoba.

– To su preventabilne i reversibilne bolesti na koje se može utjecati promjenama u životnom stilu poput promjenom prehrane, prestankom pušenja, redovnim bavljenjem fizičkom aktivnošću i kretanjem, pa smo stoga i organizirali akcija Hodanjem do zdravlja jer to mogu svi – istaknula je koordinatorica za nacionalni program ‘Živjeti zdravo’ Irena Stipešević Rakamarić, koja je potvrdila sudjelovanje korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin, ali i ostalih generacija na akciji Hodanjem do zdravlja.

Akcija čija je ideja postati tradicionalna, neće se odgoditi u slučaju lošeg vremena.

Osim akcije, najavljena je i konferencija o prevenciji kardiovaskularnih bolesti, koja će se održati u ponedjeljak, 21. rujna u Županijskoj palači na Franjevačkom trgu, a čiji je cilj integracija lokalnih aktivnosti u području promocije zdravlja i prevencije kroničnih bolesti te razvoj partnerstva i međusektorske suradnje, posljedično i veće učinkovitosti u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i drugih prioritetnih zdravstvenih problema (dijabetes, debljina, pušenje i drugih).

Konferenciji će nazočiti i ministar zdravlja Siniša Varga, predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a predstavit će se i dvadesetak primjera dobre prakse u promociji zdravlja kroz odgojno–obrazovni, zdravstveni, gospodarski i civilni sektor.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije