Varaždinski folklorni ansambl održava radionice po osnovnim školama

Varaždinski folklorni ansambl već nekoliko godina održava radionice i edukativne satove o hrvatskoj tradicijskoj kulturi u osnovnim školama grada Varaždina i Varaždinske županije. Radionice traju jedan školski sat, a na njima članovi i voditelji ansambla varaždinskim školarcima demonstriraju narodne plesove, folklorno pjevanje, tradicijske instrumente i narodne nošnje.

Učenici se na taj način direktno upoznaju s bogatstvom hrvatske tradicijske baštine, koja u hrvatskoj javnosti nije na pravilan način predstavljena te o kojoj mnogi, a posebice mlađe generacije, imaju iskrivljeno mišljenje. Varaždinski folklorni ansambl osnovan je s ciljem da hrvatski folklor čuva i scenski prezentira na umjetnički kvalitetnoj i vrijednoj razini, a taj stav i znanje želi prenijeti i budućim naraštajima.

Ansambl će s radionicama početi već ovog tjedna na V. osnovnoj školi u Varaždinu, a u planu je još nekoliko radionica i na drugim školama do kraja rujna. Radionice će ujedno biti priprema školarcima za Folklorijadu, svojevrsni folklorni LiDraNo, koja će se drugu školsku godinu zaredom održati početkom listopada, a na njoj će sudjelovati školske folklorne skupine iz cijele županije.

Radionice će voditi plesni voditelj i plesni korepetitor ansambla, Tim i Fin Hrvaćanin, voditelj tamburaške sekcije Matija Auker, voditeljica pjevanja Maja Delić i garderobijerka Anamaria Habunek, a u prikazu folklrone građe, pjesama i nošnji pridružit će im se još nekoliko članova ansambla.

Projekt edukativnih radionica Varaždinskog folklornog ansambla podržalo je i Ministarstvo kulture.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije