Međugeneracijskom solidarnošću tri puta jeftinije do udžbenika

Jedinstvenim projektom nabave udžbenika postupcima razmjene, otkupa i dokupa novih udžbenika, Varaždinska županija svojim je osnovnoškolcima na početku školske godine osigurala besplatne udžbenike tri puta jeftinije.

Projekt je ove godine započeo s primjenom, a zahvaljujući velikom odazivu i uključivanju 83 posto učenika, nabava svih kompleta udžbenika Varaždinsku županiju stajat će 1.4 milijuna kuna, oko 160 kuna po učeniku.

Jednake šanse svima

Uzimajući u obzir da je prosječna cijena osnovnoškolskog kompleta 525 kuna, ovaj projekt predstavlja pionirski primjer dugoročno održivog modela koji propagira međugeneracijsku solidarnost.

– Ovom izuzetno važnom mjerom stvaramo preduvjete da svi imaju jednake šanse tijekom obrazovnog procesa, a svim učenicima osnovnih škola kojima je osnivač Varaždinska županija, besplatno korištenje školskih udžbenika za vrijeme svog obrazovanja. Škola za sve učenike koji su ušli u projekt osigurava komplet udžbenika za novu školsku godinu koji se sastoji od dijela korištenih udžbenika te dijela novih udžbenika – kazao je župan Predrag Štromar pojašnjavajući kako učenici koji se prijave za razmjenu imaju pravo na dokup udžbenika ako do njih ne mogu doći razmjenom. Posebno se zahvalio na suradnji svim ravnateljima škola, razrednicima, knjižničarima i roditeljima koji su pripomogli realizaciji projekta.

Inače, svi udžbenici koji se osiguravaju kroz navedene postupke pripadaju školi i njezino su vlasništvo, a na početku školske godine roditelji preuzimaju udžbenike uz potpisivanje Izjave o obvezi vraćanja neoštećenih udžbenika na kraju nastavne godine.

Tako je ove godine nakon završenih postupaka otkupa i razmjene udžbenika te broja udžbenika koji su već bili u vlasništvu škola, u školama Varaždinske županije ukupno bilo 76 298 rabljenih udžbenika koji su bili u stanju za daljnje korištenje u školskoj godini 2015./16.

Tijekom ljeta škole su provele postupak nabave te osigurale potrebnih 19 654 novih udžbenika.

Osmašima naknade za motivaciju

Jedinstvenim modelom pokrivena je i održivost, to jest osiguran kontinuitet korištenja udžbenike jer se od učenika završnih razreda otkupljuju udžbenici ako su sudjelovali u razmjeni, po cijenama jednakim 50 posto cijena tih udžbenika u redovnoj prodaji u trenutku kupnje udžbenika.

Tako se u projekt od 1359 učenika završnih razreda njih čak 906, dakle oko 66,67 posto, uključilo u projekt otkupa udžbenika.

Otkupljeno je 7914 udžbenika, za što su škole roditeljima učenika ukupno isplatile 230.907,00 kuna.

U prosjeku su tako ovogodišnji osmaši sudionici razmjene dobili povrat od oko 300 kuna, to jest, jednu mjesečnu učeničku stipendiju.

Načelo dobrog gospodara uz poslovnu inteligenciju

Projekt je inovativan po svom pristupu jer omogućuje da se kroz načelo dobrog gospodara osigurava sustavna briga o udžbenicima kako bi mogli služiti i onima koji dolaze nakon njih.

Varaždinska županija osim za otkup knjiga, osigurala je oko 131.000,00 kuna za nove školske kompjutere s pripadajućim programom, obzirom da je za potrebe provedbe i praćenja ovog projekta osmišljen jedinstven informatički sustav u okviru kojeg je svakom trenutku vidljivo kod koga je koja knjiga i u kakvom je stanju.

Uz to je i moguća analiza svih prikupljenih podataka po učeniku, nakladniku, školi, razredu, stupnju očuvanja i svim ostalim parametrima te je u tom smislu i analitički predviđen da prati životni tijek projekta, stvara povijesne podatke, prilagođava se u smjeru ušteda i održivosti, a sve po metodologiji sustava poslovne inteligencije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije