Špancir-anketa: ‘Komercijala’ na udaru, dok neki samo radi festivala jure s mora

Deset dana najpoznatijeg varaždinskog uličnog festivala je iza nas. Prošetali smo gradom jučer u večernjim satima i upitali špancirere i špancirerice kako im se sviđao ovogodišnji festival.

Blanka Kezele, Zagreb:

– Što da vam kažem, obožavam Špancir, svake godine jurim kući s mora samo da stignem na njega i tako već godinama. Prvi puta sam bila prije sedam godina, a večeras sam ovdje zbog koncerta Amire Medunjanin. Odličan je ulični program, performeri, sadržaji za djecu, ali ne volim glasne koncerte. Mislim da je buka tamo preko svake mjere, trebalo bi ipak ograničiti decibele i svesti ih na civilizirani nivo, a sve ostalo je super. Špancir je doživljaj kao da si na Baščaršiji u Sarajevu, ljudi vole ‘muving’.

Marko Božić, Varaždin:

– Meni je, s obzirom da imam dijete, važan sadržaj za mog klinca, koji je odličan. Nisam bio puno po koncertima, ali mi se najviše svidio Nouvelle Vague. I, da, ulični program je super.

Sabina Makaj, Varaždin:

– Koliko sam se prošetala, najviše mi se dopala muzika na Stančiću. Mislim da je ove godine loša Uska ulica, nekako mi nije atmosfera kakva je bila prijašnjih godina, mirno mi je. Ali sve u svemu ok.

Josip Tuđan, Varaždin:

– Živim u blizini tako da se svake godine španciram i ove godine mi je program baš odgovarao, naročito ulični. U godinama sam pa ne idem baš na koncerte. Mislim da je iz godine u godinu vidljiv napredak. Jedino što me smeta je gužva, jer je malo vruće, ali je izdržljivo.

Dorotea Škornjak, Sisak:

– Prijateljica i ja smo stigle maloprije, iz Siska smo. Malo smo prošetale po gradu i sviđa nam se. Lijepa je ulica u kojoj su umjetnici, drugačija je. Da imamo novaca, svašta bismo kupile – nakit, čokolade, kremice. Kasnije idemo na koncert Gogol Bordella i nadamo se da će biti super.

Nikola Pavlec, Varaždin:

– Iako sam iz Varaždina, tek sam zadnja tri dana na Španciru. Pa, super mi je, naročito izvođači na Trgu slobode – jam Session Jura i prijatelji. Ovo s uličnim sviračima je kul, koncerti su dobri, ekipa cuga. Ima ljudi, a to je super prilika da vidim sve poznanike Varaždince, koje dugo nisam vidio, na jednom kupu.

Mateja Ostoić, Varaždin:

– Mislim da je Špancir jako komercijaliziran, gotovo sve se plaća. Fale mi kostimirani šetači, kojih je prijašnjih godina bilo puno više. Premalo mi je štandova, primjerice, cijela Dućanska je prazna. Još bih više uličnog programa i performera, besplatnih predstava. Ipak, za djecu su odlični Park kreative i Vindiland. Sve u svemu, prijašnjih je godina Špancir bio puno bolji.

Stjepan Maček, Varaždin:

– Danas sam prvi puta na ovogodišnjem Španciru, imao sam poslovnih obaveza pa nisam išao prijašnjih dana, ali inače idem svake godine. Super je ulični program, zasad mi se sviđa. Možda da se malo poboljša bi bilo bolje, ali je i ovako solidno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije